George Harrison má hvězdu na Chodníku slávy

Hollywood - George Harrison, kytarista slavné skupiny Beatles, bude mít od dnešního dne hvězdu na hollywoodském Chodníku slávy. Přidá se tak ke dvěma tisícům pěticípých hvězd, které ho už zdobí. Harrison se do chodníku už jednou „obtiskl“, o jednu z hvězd se dělí s ostatními členy legendární skupiny z Liverpoolu. Svou vlastní má zatím jediný člen kapely - John Lennon.

Přestože Harrison (* 25. únor 1945) byl v Beatles mírně ve stínu miláčků publika Johna Lennona a Paula McCartneyho, napsal hity jako While My Guitar Gently Weeps nebo Here Comes The Sun. Do Beatles, respektive do předchůdce této kapely, ho přivedl McCartney v roce 1958.

Kromě koncertování s brouky se George Harrison vydal také na sólovou dráhu, úspěšná byla například alba All Things Must Pass nebo Living in the Material World. V jejich nahrávání pokračoval i po smrti Johna Lennona v roce 1980, i když se jinak před okolním světem uzavřel a věnoval se většinou jen filmové produkci a své rodině.

Na koncertní pódium se vrátil až v roce 1985. O tři roky později se spojil s dalšími hudebníky a natáčeli dvě alba pod názvem Traveling Wilburys. V roce 2001 podlehl Harrison v kalifornském Los Angeles rakovině plic. Jeho popel byl prý nasypán do indické posvátné řeky Gangy.

První hvězda na nejslavnějším chodníku světa se objevila v roce 1960 a patří herečce Joan Woodwardové. O tom, kdo další se na Hollywood Boulevard a Vine Street objeví, rozhoduje hollywoodská obchodní komora. Svou hvězdou se pyšní například někdejší americký prezident Ronald Reagan nebo myšák Mickey.