Stařeny v La Fabrice

Praha - Divadelní hra se zpěvy Stařeny je v pořadí již devátou původní hrou divadelního souboru Rozkoš, který představuje to nejlepší z činnosti organizace Rozkoš bez Rizika, v jejímž rámci soubor v roce 1995 vznikl. Jde o sociální divadlo, v němž jsou zapojeni hlavně ti, kteří si chtějí dokázat, že život je fajn i bez drog a podělit s ostatními o svou radost z toho, že to doopravdy jde. O organizaci, jejích klientkách a hlavně divadlu natočila dokument Helena Třeštíková, který byl opakovaně vysílán Českou televizí. Samotná hra je horor o tom, kam až může dojít, když společnost (nehodící se) lidi ze svého středu vypudí.

Rozkoš bez Rizika je nestátní nezisková organizace s cílem prevence a léčby sexuálně přenosných chorob (zkráceně STD, někdy také SPI) a HIV/AIDS. Cílovou skupinou působení jsou osoby s velmi rizikovým sexuálním chováním a životním stylem. Jedná se převážně o prostitutky (z erotických klubů i ulic), v menší míře pak o mladé bezdomovkyně a narkomanky (hlavně z pražských vlakových nádraží). 

Po 11 let je aktivní divadelní soubor Rozkoš (divadlo jako substituční droga), ve kterém účinkují klientky, kamarádky a příznivci sdružení. V roce 2005 po tříleté tvůrčí přestávce své příznivce soubor překvapil a opět uvedli novou divadelní hru „O Sklenáříčkovi„. S předposlední hrou „A co všichni ti muži…“ má stále úspěch. Divadlo se proslavilo na  divadelních festivalech v Chomutově a Týnci nad Sázavou, ale i v Praze v Roxy nebo ve Strašnickém divadle.

Jako zvláštní host večera po představení vystoupí Dixieland pražských aviatiků (cca po 21. hodině). Dixieland pražských aviatiků vznikl v roce 1965 a hraje prakticky ve stejném obsazení dodnes. Převážnou část hudebníků v té době tvořili zaměstnanci ČSA, které spojil společný zájem o interpretaci moderního pojetí tradičního jazzu a swingu. Tyto dvě okolnosti měly vliv též na název kapely.

V krátké době od svého vzniku začala kapela účinkovat na různých festivalech, jako byly Pražské jazzové dny, Salony tradičního jazzu, dodnes existující Slánské jazzové dny apod. Kapela též reprezentovala Českou republiku na 19. Mezinárodním dixielandovém festivalu v Drážďanech.

Mimo tuto festivalovou činnost hrála a hraje v jazzových klubech, kavárnách, při příležitosti různých reklamních a sportovních akcích, též vernisážích a při privátních a firemních rautech, jak u nás, tak i v Německu. V posledních letech hraje též pravidelně při příležitosti Canada Day, který pořádá každoročně Kanadská ambasáda.

Stařeny v La Fabrice, Komunardů 30, Praha 7 - Holešovice,  vystoupí 15. dubna v 19:30

  • Stařeny zdroj: La Fabrika http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/9/802/80155.jpg
  • Stařeny zdroj: La Fabrika http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/9/802/80153.jpg
  • Dixieland pražských aviatiků zdroj: La Fabrika http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/9/802/80161.jpg
Vydáno pod