Nevydaný Saint-Exupéryho rukopis půjde do dražby

Paříž - Dosud nepublikovaný rukopis francouzského spisovatele Antoina de Saint-Exupéryho se bude v polovině roku dražit v Paříži. První črty příběhu o slavné spisovatelově "nehodě v Libyi", která se stala za jeho letu z Paříže do Saigonu v roce 1935, budou zájemcům nabídnuty ke koupi 17. června. Rukopis o 58 stránkách obsahuje šest článků slíbených Saint-Exupérym večerníku L´Intransigeant. Odhadovaná cena rukopisu je 200 až 300 tisíc eur (5,3 až osm milionů Kč).

Dne 29. prosince 1935 v 7:01 vzlétl Saint-Exupéry se svým turistickým letadlem typu Caudron Simoun s imatrikulací F-ANRY z Paříže a 30. prosince narazil za špatné viditelnosti při hledání místa k přistání do země. Tři dny pak s kolegou putovali v poušti s půllitrem kávy a čtvrtlitrem vína v rozbité termosce, až je vysílené našel beduín.

Črty vycházely v L´Intransigeant od 30. ledna do 4. února 1936 pod názvem Le Vol brisé-Prison de sable (Přerušený let - Písečné vězení). Text povídek byl později zapracován do knihy Země lidí, která vyšla na počátku roku 1939. Od 14. května budou originály vystaveny spolu s dalšími osobními upomínkami na autora.