Festival Tribeca je filmovým svátkem Newyorčanů

New York - Zahájení osmého ročníku newyorského filmového festivalu Tribeca bylo ve středu svěřeno novému filmu režiséra Woodyho Allena Whatever Works. Na přehlídce, která patří k největším ve Spojených státech, se představí 85 filmů z 32 zemí, z toho 45 ve světové premiéře. I letos bude doplněná řadou pouličních událostí a veřejného promítání takzvaně pro celou rodinu, které mají festivalu přinést pozornost nejširších vrstev newyorského publika i domácích a zahraničních turistů.

„Woody Allen se ve svém posledním filmu vrací ke staré lásce - je to po pěti letech opět příběh, který se odehrává v New Yorku. On sám označuje snímek za romantickou komedii, ale upozorňuje, že by měla být o něco černější, než je u něj zvykem,“ informuje z New Yorku zpravodaj ČT Martin Kubal.

Dvanáctidenní přehlídka, u jejíhož zrodu stál herec, režisér a producent Robert De Niro, nabídne také dokument o loňském koncertním turné rockové kapely Bon Jovi či letošním Oscarem ověnčený japonský snímek Okuribito (Departures).

Tón letošní přehlídky je záměrně poněkud lehčí než v minulých letech, jak říká její spoluzakladatelka Jane Rosenthalová. „Částečně jde o odpověď na hospodářský pokles USA. Festival se dnes snaží vyrovnat se s další pohromou, která postihla místní čtvrť - s krizí finančních institucí na Wall Street, v jejímž důsledku v newyorském finančním okrsku za posledního půl roku zanikla řada drobných podniků a provozoven. Tribeca znovu doufá, že městu pomůže,“ dodává Rosenthalová.

Ke snímkům poutajícím pozornost tisku patří například ve světové premiéře uváděný film Barryho Levinsona Poliwood popisující vztah mezi politikou a Hollywoodem v loňských prezidentských volbách či newyorská premiéra snímku Spika Leeho o broadwayské show Passing Strange. V programu je také světové první uvedení filmu Stevena Soderbergha The Girlfriend Experience o drahé newyorské prostitutce, dokument Kirbyho Dicka Outrage o politicích veřejně vystupujících proti právům homosexuálů či dokument Leslie Cockburnové American Casino s tématem vyvlastňování rodinných domů.

Mezi zahraničními filmy označovanými za kandidáty na festivalové ocenění je snímek About Elly, za který si jeho íránský režisér Ašgár Farhadí už odnesl cenu z letošního Berlinale. Silnými soupeři mu jsou podle médií irský film Conora McPhersona Eclipse nebo izraelský snímek režiséra Omriho Givona Seven Minutes in Heaven.

Tribeku zakončí 3. května komedie Donalda Petrieho My Life in Ruins s Niou Vardalosovou a Richardem Dreyfussem v hlavních rolích.

Festival Tribeca

vznikl krátce po teroristických útocích na newyorské Světové obchodní středisko v září 2001, aby pomohl obnovit život v těžce postižené spodní části Manhattanu. Tato čtvrť, slavný trojúhelník historické a finanční čtvrti New Yorku pod ulicí Canal, dala festivalu také název. Tribeca je zkratkou vzešlou z anglického popisu místa: Triangle Below Canal Street.

Svého cíle se daří festivalu dosahovat. Od prvního ročníku v roce 2002 přilákal přes dva miliony návštěvníků, přispěl k ekonomické aktivitě ve městě v hodnotě přes 530 milionů dolarů a divákům nabídl více než 1100 filmů z 80 zemí.

Film festival Tribeca 09 - plakát
Zdroj: ČT24/Tribeca