Bába jede do Cannes

Praha - Film Bába režisérky Zuzany Špidlové se bude ucházet o cenu na festivalu v Cannes jako vůbec jediný český snímek. Je to po patnácti letech první domácí hraný počin, který bude soutěžit v oficiální festivalové sekci. Do klání jde s dalšími sedmnácti soupeři. Film je nominovaný v sekci Cinéfondation pro mladé tvůrce a školy. Do užší nominace se probojoval v tvrdé konkurenci bezmála patnácti set filmů z celého světa.

„Mám z toho velkou radost, protože v téhle sekci vlastně český hraný film nikdy nebyl, uspěl tam jenom animovaný film. Proto si toho hrozně vážím,“ řekla k nominaci režisérka Zuzana Špidlová.

Snímek už bodoval loni na festivalu studentských filmů Famufest, kde získal cenu za nejlepší režii a film. Dvaceti minutová psychologická sonda o sobectví, vině a konfrontaci tří generací žen vznikla jako absolventská práce studentů FAMU. Předcházela jí autorčino důkladné studium v léčebnách dlouhodobě nemocných.

„Snažila jsem se, aby to bylo vlastně co nejvíc autentické, abych věděla, jak se opravdu člověk chová, jak vypadá, jakou má pleť, vlasy, jak mluví, jak křičí,“ upřesnila režisérka.

Hlavní roli ztvárnila studentka konzervatoře Marika Šoposká, která k postavě řekla: „Sedmnáctiletá holka je donucena starat se o svoji babičku, nemá vlastně čas na žádné aktivity, nemá volný čas, nežije jako ostatní teenageři.“

Čeští filmaři v Cannes soutěžili v minulosti několikrát. Režisér Vojtěch Jasný získal v šedesátých letech tři ceny za filmy Touha, Až přijde kocour a Všichni dobří rodáci. V roce 1970 se o Zlatou palmu ucházela Věra Chytilová se snímkem Ovoce stromů rajských jíme. Posledním hraným filmem v hlavní festivalové soutěži byla v roce 1994 Švankmajerova Lekce Faust.