Návštěvníci karlovarského festivalu krizi nepocítí

Praha - Světovou premiéru nového filmu Dobře placená procházka, který po uvedení této buffo opery v Národním divadle natočil Miloš Forman, zařadili mimo jiných do programu pořadatelé MFF Karlovy Vary, který se letos uskuteční od 3. do 11. července. Vedle mezinárodní soutěže chystají sekce věnované zajímavým současným tvůrcům, snímky oceněné na festivalu v Benátkách nebo japonské nezávislé filmy. Cenu za dlouholetý umělecký přínos převezme režisér a výtvarník Jan Švankmajer.

Podle prezidenta festivalu Jiřího Bartošky, který stojí v čele přehlídky se stejným týmem už pošestnácté, se finanční krize 44. ročníku především díky dlouhodobým smlouvám nedotkla. Rozpočet činí 130 milionů korun, přitom státní podpora dosahuje 30 milionů. „Nemohu odhadnout vývoj v příštím roce, ale rozpočet na letošní ročník jsme měli zajištěn už loni v prosinci,“ řekl Bartoška.

Ani letos se ale nebude promítat v dlouho očekávané víceúčelové hale, ta má být otevřena až těsně před zahájením festivalu. Diváci do ní možná budou moci zavítat na zvláštní digitální projekce.

Rozhovor s Jiřím Bartoškou

44. ročník je 16. ročníkem vaší vlastní práce, je to tak?

Ano, společně se Evou Zaoralovou. A potom ještě děcka, která tam přišla jako vysokoškolští brigádníci, a dneska jsou to profesionálové, například Julietta Zacharová nebo Kryštof Mucha, který prošel všemi funkcemi a dneska je už výkonným ředitelem.

Lidi samozřejmě zajímají osobnosti a filmy, které na festival přivezete. Z těch českých bude uvedena Dobře placená procházka… je to regulérní film?

Je, ale mimo soutěž. V hlavní soutěži nemáme poprvé za 16 let český film. Eva Zaoralová mě utěšovala, že jsme měli už dvakrát po dvou filmech, takže si můžeme dovolit nemít český film ještě příští rok. Bohužel ty snímky, o které bychom měli do soutěže zájem, jsou ještě v postprodukci a nebudou hotovy do začátku festivalu, a ty, co hotovy jsou, zase nejsou na to, aby soutěžily. U nás točíme třicet filmů za rok, což je poměrně hodně. Na Slovensku jsou to dva tři do roka a jeden slovenský máme i letos v soutěži. Scénář k němu napsal Jirka Křižan, tak aspoň trochu českého tam bude.

Karlovy vary vyhrály letos ligu, bude se stavět nový stadion. Využijete ho už jako kino a zvýšíte tak kapacitu?

Bohužel ne. Kolaudace se dostala do skluzu a my jsme nechtěli riskovat, že nebude odzkoušeno technické zařízení. Letos tam promítneme jen nějakou digitální věc jako takovou demonstraci na ukázku. Takže kapacita zůstane stejná, na jakou jsme loni žehrali. Přivezli jsme z Francie nafukovací kino, ale příští rok bychom už měli mít sál na vysoké technické úrovni pro 700 lidí.

V hlavní soutěži jsou mezi prvními potvrzenými tituly filmy maďarského režiséra Györgye Pálfyho Nejsem tvůj přítel (Pálfy na sebe upozornil svým debutem Taxidermia), chorvatského filmaře Vinka Brešana Bez konce i celovečerní hraný debut slovenského tvůrce Vladimíra Balka Pokoj v duši. Brešan v Karlových Varech získal před devíti lety cenu za režii.

O českém titulu v hlavní soutěži se stále jedná. V sekci Na Východ od Západu se objeví Tycův snímek El Paso, sekce prestižního časopisu Variety zařadí film Marie Procházkové Kdopak by se vlka bál.

Najde se další Amélie?

V čele hlavní mezinárodní poroty zasedne renomovaná francouzská producentka Claudie Ossardová, jejíž Amélie z Montmartru ve Varech v roce 2001 zvítězila. Celá mezinárodní porota je již obsazena, českým zástupcem v ní bude jeden z nejoceňovanějších světových reklamních režisérů Ivan Zachariáš.

Mezi hlavními programovými sekcemi se objeví výběrová retrospektiva filmů jednoho z nejvýznamnějších současných evropských tvůrců Patrice Chéreaua. Francouzský filmový a divadelní režisér, scenárista, herec, producent a pedagog, který na festival přijede, je považován za „zázračné dítě“ francouzského divadla - dramatická i operní díla režíruje od svých 19 let. „Je režisérem řady inscenací, například Tristana a Izoldy,“ říká umělecká ředitelka festivalu Eva Zaoralová.

Dalším hostem bude americký nezávislý scenárista a režisér Alan Rudolph, který osobně uvede projekce svých pěti snímků. „Stále prosazuji, aby hvězdami festivalu byli režiséři filmů, případně herci, kteří v nich hrají,“ říká Zaoralová. Zajímavost těchto osob pro média pro ni není klíčová.

Sekce Hudební odysea připomene například zuřivou rockerku, básnířku a výtvarnici Patti Smithovou a předčasně zesnulého slovenského muzikanta Deža Ursiniho.

  • Jiří Bartoška zdroj: Falcon a.s. http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/7/641/64048.jpg
  • El Paso zdroj: Total HelpArt T.H.A http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/8/745/74413.jpg
  • Velký sál hotelu Thermal autor: Linda Fryčová, zdroj: ČT24 http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/4/302/30114.jpg