Rok 2010 bude patřit Máchovi. Prvním počinem je bibliofilie Máje

Praha – Zejména milovníky krásných knih a grafik potěší výjimečné vydání Máchova Máje. Bibliofilie se čtyřmi originálními grafikami Kristiána Kodeta vychází při příležitosti blížících se oslav dvoustého výročí básníkova narození. A je tak prvním počinem v rámci projektu Rok Karla Hynka Máchy 2010, který doprovodí řada akcí od čtení poezie po literárněvědné konference. Bibliofilský náklad čítá dvě stě kusů, z toho prvních dvacet je v luxusní vazbě z pravé kůže.

Uměleckou knižní vazbu prvních 20 výtisků realizoval Jiří Fogl ze Žamberka, který zhotovil například i nádhernou vazbu reprintu Kodexu Gigas ze 13. století. Všech 200 knih je tištěno na grafickém ručním papíře z nejstarší dosud fungující papírenské manufaktury ve Velkých Losinách. Papír je zde vyráběn tradiční metodou ručního čerpání nepřetržitě již od roku 1596.

Slavnostní prezentace Máje se uskuteční 12. května v 17 hodin ve Strahovském klášteře. Součástí bude také benefiční dražba na podporu činnosti Klubu 3. tisíciletí Soni Kodetové. Na činnost klubu, věnujícímu se aktivnímu životu seniorů a jejich celoživotnímu vzdělávání, bude věnována také část výtěžku z prodeje Máje.

Rok 2010 bude rokem K. H. Máchy

Za projektem Rok Karla Hynka Máchy 2010 stojí Obec spisovatelů. Českého básníka chce představit jako našeho současníka. Obec připravila na příští rok množství výstav, konferencí, autorských čtení, besed, odborných diskusí, knih a sborníků.

Máchovy básně se například objeví v pražském metru v rámci Poezie pro cestující. Mimochodem Den poezie se každoročně točí kolem dne Máchova narození – 16. listopadu. Památník národního písemnictví uspořádá od června do října 2010 v letohrádku Hvězda při příležitosti kongresu světové literárněvědné bohemistiky retrospektivní máchovskou výstavu.

K projektu se připojí také Národní knihovna. „Budou to dvě výstavy. Jedna se bude věnovat mapám, které ukáží, kde Mácha všude chodil při svých slavných poutích. Druhá výstava představí veškerá vydání Máje,“ přiblížila Libuše Piherová z Národní knihovny.

Máj poprvé vydala klementinská tiskárna v roce 1836, tedy v roce, kdy Mácha zemřel. Od té doby vyšel v mnoha nákladech po celém světě a stal se i předlohou pro film.

Vydáno pod