Nebojte se, že to něco bude - dvě knihy o rakovině

Praha - Na knižním trhu se objevily dvě knihy, jejichž tématem jsou onkologická onemocnění. Osudové příznaky brněnské lékařky Petry Řiháčkové mají za cíl přesvědčit čtenáře o důležitosti prevence. Profesor Josef Koutecký sepsal své vzpomínky v knize s názvem Život mezi beznadějí a úspěchem. Ve své - v pořadí šestnácté - knížce se nevěnuje pouze lékařství, vzpomíná i na lidi, kteří ho ovlivnili.

Profesor Koutecký více než padesát let úspěšně léčí dětská onkologická ocemocnění. Na klinice, kterou založil a vedl, stoupla procenta vyléčených dětí ze tří na osmdesát tři. „Psaní pamětí mi přineslo vzpomínky, které obsahují více než půl století usilovné práce, která ale doložila, že snaha jít dopředu stála za to. Kdybych to měl shrnout, tak jsem šťastný člověk,“ říká Koutecký.

Ve vzpomínkové knize s názvem Život mezi beznadějí a úspěchem rekapituluje vznik a vývoj oboru, kterým se u nás před ním nikdo nezabýval. „Pro můj vkus je to vzácné dílo, v zásadě jde o monografii o lékařství, ale ne primárně pro lékaře. Naopak, je v podstatě určena pro laickou veřejnost,“ vyzdvihl kmotr knihy Rudolf Zahradník.

Reportáž Ireny Tyslové (zdroj: ČT24)

Život je krásný… ale je třeba se o něj starat

„Bál jsem se, aby to něco nebylo, je věta, kterou lékaři nechtějí slyšet,“ tvrdí lékařka Petra Řiháčková. Ve své knize Osudové příznaky chce zdůraznit, že někdy sice nemůžeme vzniku nádoru předejít, ale preventivní prohlídka může rakovinu zachytit ve stádiu, kdy je řešitelná a vyléčitelná.

Kniha proto poskytuje maximum informací o prevenci nádorových onemocnění a má být také inspirací k prožití života ve znamení zdraví. K tomu mají čtenáře navést fotografie Davida Židlického. „Jsou v knize proto, abychom lidem ukázali, že život je krásný, ale že je potřeba se o svoje zdraví starat,“ shrnula podstatu knihy Řiháčková.

  • Dětský onkolog podepisuje svoji knihu autor: ČT24, zdroj: ČT24 http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/9/834/83354.jpg
  • Petra Řiháčková představuje Osudové příznaky autor: ČT24, zdroj: ČT24 http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/9/843/84267.jpg
Vydáno pod