Eurosong v Moskvě se blíží, „trn v oku“ chce zabodovat

Moskva - V přestavěné olympijské hale vrcholí přípravy na show pro dvacet tisíc lidí - na soutěž Evropské vysílací unie (EBU) nazvané Eurovision Song Contest. Každoroční klání představitelů populární hudby, ve kterém o vítězi rozhodují diváci z celé Evropy, začíná v úterý a na finále dojde o příštím víkendu. Čeští zástupci, kapela Gipsy.cz, odletěli do ruského hlavního města už před pár dny. Pilně zkouší a trpělivě odpovídají na otázky při tiskovkách. A také reagovali na protiromské nálady, které se v souvislosti s nimi objevily.

Vyzkoušeli už i moderní scénu, na níž budou 12. května bojovat v semifinále o postup. S písní Aven Romale chtějí rozhodně v Moskvě zabodovat, i přesto, že ne všichni je jako zástupce Česka vidí v soutěži rádi.

„Je asi trnem v oku spoustě lidí, že Cikán reprezentuje Českou republiku na Eurovizi. Myslím ale, že tahle kontroverze je přesně to, co Česká republika potřebuje,“ vzkázal Radek Banga v reakci na protiromské nálady.

Podle Gipsy.cz Rusům sice chvíli trvá, než rozmrznou k úsměvu a vřelosti, organizačně ale přípravy na soutěž zvládají perfektně. Velkým překvapením pro kapelu bylo také výtvarné řešení scény pro jejich píseň Aven Romale.

„Nápadité, vtipné použití motivů z klipu ve stylu komiksu nám všem vyrazilo dech,“ píší ve svých moskevských postřezích, „zdá se, že je práce na naší pecce bavila. S potěšením jsme si všimli, že řada lidí z produkčního a technického týmu se během naší písničky nelíčeně bavila. Považujeme to za dobrý signál.“

Bookmakeři Gipsy ale velké šance nedávají. Na jejich vítězství vypsali kurz pět set ku jedné, na postup ze semifinále 6,5 ku jedné, zatímco na to, že skupina nepostoupí, 1,08 ku jedné.

přečtěte si: Postřehy Gipsy.cz z Moskvy, písně soutěžících, aktuální informace i ohlédnutí za minulými ročníky na www.eurosong.cz

podívejte se: iVysílání

Na Eurovision do Moskvy se sjeli zástupci 43 zemí. Rusové se snaží, aby popová megashow nikoho nezklamala. Celkový rozpočet tají, neoficiální zdroje ale říkají, že do přípravy vložili až jednu miliardu rublů.