V Cannes běžela Bába

Cannes - Na filmovém festivalu v Cannes byl dnes odpoledne promítán snímek režisérky Zuzany Špidlové Bába. Zařazen byl do sekce Cinéfondation, určené filmovým školám a mladým filmařům. Komorní, nízkorozpočtový, jednadvacetiminutový příběh o pubertální dívce, která se stará o svou nemohoucí babičku, vznikl jako absolventský bakalářský film. Je prvním českým hraným filmem, který získal nominaci v této festivalové sekci.

„Od několika lidí jsem měla hezké ohlasy, hodně se jim líbil film, herečka i ten příběh. Na druhou stranu, lidé, kterým se film nelíbil, by za mnou asi nešli,“ uvedla k reakcím publika Špidlová. Vyhlášení výsledků ji čeká v pátek. „Moc se mi tu líbí. Je to sice trochu hektické, ale všichni režiséři jsou celkem sympatičtí a je zajímavé se s nimi bavit. Vůbec tu není rivalita,“ popsala atmosféru festivalu.

Společně s Bábou bylo do užšího výběru přehlídky nominováno sedmnáct tvůrců, které porotci vybrali z téměř patnácti set studentských snímků z celého světa. Špidlové snímek získal vloni nejvyšší ocenění na festivalu studentských filmů Famufest. Mladá filmařka na filmu pracovala také se svým manželem, který se podílel například na snímku Česká RAPublika.

„Nekalkuluji, jestli vyhraji nebo nevyhraji. Konkurence bude určitě velká a já ji neberu jako konkurenci, ale spíše chci využít toho, že se můžu podívat na nějaké zajímavé podněty,“ uvedla Špidlová. Zatím prý stihla zhlédnout jen Tarantinovy Hanebné pancharty a některé studentské snímky ze sekce Cinéfondation.

Pokud vyhraje, čeká ji vedle finanční odměny i uvedení jejího filmu na canneském festivalu. „Český film Bába je podle mě úžasně silný snímek s dobrý scénářem a dobře zahraný. Dává novou naději českému filmu,“ domnívá se ředitel sekce Cinófondation Laurent Jakob, že Špidlové želízko by mohlo porotce zaujmout.

Špidlové celovečerák vznikne ve Francii

Po návratu z Cannes se chce Špidlová prý pustit do scénáře ke svému prvnímu celovečernímu filmu, který by měl být zároveň absolventským snímkem na pražské Filmové a televizní fakultě. Natočit by jej chtěla v příštím roce v koprodukci s Francií. „Téma bude trošku podobné Bábě, ale to se ještě vyvíjí. Nedokážu se úplně změnit, takže mě zajímají podobné věci. Můžu tedy říct, že to bude psychologický snímek a asi stejně komorní, jako byla Bába,“ prozradila.

V sekci Cinéfondation se objevily v posledních letech i české filmy, ale jen ty animované, například loni Naus Lukáše Glasera.