Co mají společného lachtani s dětmi a tancem

Praha – Dvě na první pohled rozdílné akce – zahájení festivalu Tanec dětem a otevření nového pavilonu lachtanů – se dnes v poledne propojí v jednu. V pražské zoo začne druhý ročník přehlídky pro děti, mládež, rodiče i ostatní příznivce tance, který je předskokanem Mezinárodního festivalu současného tance a pohybového divadla Tanec Praha 2009. Zahájení u příležitosti otevření nového pavilonu lachtanů jihoafrických slibuje pestrou mozaiku interaktivních ukázek z aktivit, které divadlo Ponec nabízí pro děti a mladé diváky po celý rok.

Na netradičním zahájení účinkuje BA-TO-CU Moniky Rebcové, která dokázala spojit africké rytmy, tanec a barvy ve strhující podívanou. Afro dance si budou moci vyzkoušet i malí návštěvníci. Zvířecí svět byl inspirací Lence Tretiagové, která pracuje s dětmi TS Light i Dětského studia divadla Ponec. Program bude poprvé uveden ve 12:00, zopakován pak ještě od 15:00 hodin.

Co mají lachtani společného s dětmi a tancem? Přirozenost, hravost a nevyčerpatelnou energii být neustále v pohybu. Nechali jsme se inspirovat i jejich domovskou Afrikou. /Yvona Kreuzmannová/

Telefonát Markéty Hýlové (zdroj: ČT24)

Kromě českých tvůrců a krajanských dětí z Podkarpatské Rusi a rumunského Banátu se na Tanci dětem letos představí také dva zahraniční profesionální soubory. Boot & Boat přijedou z Lotyšska s představením 4 muži ve člunu.

Čtyři tanečníci na scéně mluví jednoduchým jazykem, trochu drsným a bez obalu, ale přesto citlivým a svůdným. Z Dánska dorazí Club Fisk s dílem Forestillinger, otevřeným a přímočarým představením s velkou porcí osvobozujícího humoru.

Co přinese Tanec Praha 2009

Tanec dětem potrvá do 1. června, o den později na něj naváže hlavní část 21. ročníku festivalu Tanec Praha. Potrvá až do 28. června a proběhne kromě Prahy v dalších devíti městech České republiky. Vrcholem bohatého programu se stane vůbec první hostování slavného francouzského souboru Montalvo-Hervieu, a to hned 2. a 3. června v pražském Hudebním divadle Karlín.

Na závěr pražské části pozve festival 26. června diváky do O2 areny. Je to poprvé, co je věnován samostatný gala-večer českým tanečním umělcům. Festival představí více než dvacet souborů ze 17 zemí celého světa - od Brazílie po Island, od České republiky po Rusko. Tradiční součástí jsou Evropské taneční laboratoře letos obohacené o brazilsko-evropský večer.

Pro Gastonovy potomky

V Pražské zoologické zahradě byla dokončena rekonstrukce pavilonu pro lachtany. Vznikla tak nová monumentální expozice lachtanů jihoafrických imitující scenérii autentického mořského břehu - 370 m2 (530 m3) velký bazén, pobřežní skaliska složena z 300 m3 čedičového kamene, návštěvnická tribuna pro 260 sedících diváků a špičkové chovatelské zázemí pro oblíbenou lachtaní rodinu, včetně potomků slavného lachtana Gastona.

Podle dodavatele kamenného materiálu a autora scénických úprav Stanislava Špouly bylo použito až 1000 tun kamene. Celkové náklady činily 39 milionů Kč.

  • 4 muži ve člunu zdroj: www.tanecpraha.cz http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/9/880/87970.jpg
  • Taneční vystoupení skupiny NANOHACH choreografa Nigela Charnocka autor: Vojtěch Brtnický, zdroj: Česká taneční platforma http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/9/835/83440.jpg
  • Realizátoři jsou svým dílem evidentně fascinováni. autor: Marie Třešňáková, zdroj: ČT24 http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/9/880/87971.jpg