Na operu jako na piknik

Vídeň - Vídeňská státní opera oslavila v pondělí 25. května sto čtyřicáté narozeniny a nejen pro milovníky opery si připravila dárek. Uvedením Mozartova Dona Giovanniho zahájila sérií přenosů na velkoplošnou obrazovku umístěnou přímo na operní budově. Vychutnat si známé árie mohou lidé v přímém přenosu, ale klidně bez vstupenky a v tričku nebo třeba i s lahví vína.

Slavnostní uvedení Dona Giovanniho sledovalo několik set lidí. Někteří se jen zastavili při procházce městem, mnozí ale přišli na více než tři hodiny, po které představení trvalo, s piknikovým košem. Prosazení projektu ale nebylo lehké, umístění projekční stěny na budovu předcházely měsíce vyjednávání s památkáři.

„Jsem šťastný jako už dlouho ne. Je to fantastický večer. Něco takového nemá nikdo na světě, jen Vídeňská státní opera,“ byl z realizace nevšedního nápadu nadšen ředitel opery Ioan Holender. „Opera se otevírá veřejnosti, určitě získá spoustu nových nadšených fanoušků,“ připojila se i rakouská ministryně pro vzdělání, umění a kulturu Claudia Schmiedová.

Reportáž Jana Moláčka (zdroj: ČT24)

Lidé se budou moci na náměstí Herberta von Karajana těšit zhruba na šedesát představení Vídeňské státní opery. Možnost zaposlouchat se do operních árií nabízí rakouská metropole do konce června a pak znovu po prázdninách v září a v říjnu.

140 let Vídeňské státní opery. Projekt tehdejšího c. k. Dvorního operního divadla pochází od dvojice architektů Augusta Sicarda ze Sicardsburgu a Eduarda van der Nülla. Se stavbou opery je spojeno i jméno stavitele Josefa Hlávky, který jednu z nejprestižnějších zakázek získal ve svých třiceti letech. „Jeho role byla významnější, nebyl jen pouhým stavitelem tohoto domu, protože oba architekti, kteří ho navrhli, zemřeli zhruba rok před dokončením stavby,“ uvedl ředitel opery Ioan Holender. Císařské uznání otevřelo Hlávkovi cestu k dalším velkým zakázkám a také k ziskům, z nichž podporoval české studenty a desítky uměleckých a vědeckých projektů. Za operu dostal 400 tisíc zlatých, z toho polovinu věnoval české Akademii věd. Svůj veškerý majetek pak odkázal nadaci, kterí v Česku funguje dodnes.