ZZ Top stále při chuti

Praha - Vystoupení kapely ZZ Top v pražské Tesla Areně bylo velkým svátkem pro tisíce příznivců stylu, pro který se vžil název jižanský rock. Texaské trio blues-rockovým koncertem se staršími i novějšími hity rozbouřilo zaplněnou halu, kde ZZ Top zahájili své letošní evropské turné. Jako předkapela se představila česko-americká kapela The Cell, jejichž bluesrocková hudba se k hlavním hvězdám večera podle ohlasu publika hodila.

Osmičlenná formace, která brzy po založení začala hrát po větších i menších klubech a na festivalech v České republice, Německu, Itálii a Španělsku, nabídla i titulní skladbu CD Are You Ready, které vyšlo v roce 2006.

V zaplněném hledišti na ZZ Top čekali příznivci, mezi nimiž bylo mnoho motorkářů, kteří své naleštěné silné mašiny zaparkovali přímo před halou, čímž přispěli k atmosféře typické pro koncerty ZZ Top. Ti si libují v textech opěvujících rychlé stroje, ženské vnady či cestování. V hledišti, kde bylo podle pořadatelů 6500 diváků, bylo i několik jedinců se stejně úctyhodnými vousy, jakými se pyšní kytarista Billy F. Gibbons a baskytarista Dusty Hill.

ZZ Top hrající již 40 let v nezměněném trojčlenném složení, které vedle Gibbonse považovaného za jednoho z nejlepších světových kytaristů a Hilla, tvoří bubeník Frank Beard, přišli na jeviště krátce před devátou hodinou a spustili hit Got Me Under Pressure.

Kapela, která svou příslušnost k americkému jihu zdůrazňuje názvy alba jako Mescalero, El Loco, Deguello, Fandango Tres Hombres či Rio Grande, poté za podpory velké LED obrazovky se záběry ohně, aut nebo velkoměsta zahrála zhruba dvacítku skladeb včetně hitů La Grange či Gimme All Your Lovin˙. Zazněla také předělaná píseň Foxy Lady od Jimiho Hendrixe. Na úplný závěr kapela spokojené diváky potěšila jednou ze svých nejznámějších skladeb Tush.

Skupina ZZ Top se v Praze poprvé představila v únoru 1997

Největších komerčních úspěchů dosáhli ZZ Top v 70. a 80. letech, kdy například prodali přes 20 milionů kusů alba Eliminator. Loni jim vyšla zatím poslední deska a DVD Live from Texas, svědčící o jejich neutuchající koncertní činnosti.

Po Praze následuje druhý den vystoupení v německém Lipsku a do 14. června navštíví skupina, která je od roku 2004 členem Rockenrolové síně slávy, dalších 12 měst v Evropě. Ihned poté absolvují velké americké turné s kapelou Aerosmith.

  • The Cell zdroj: CharmMusic http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/9/889/88835.jpg
  • ZZ TOP zdroj: CharmMusic http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/9/889/88833.jpg