Fraška o revoluci v Divadle na Vinohradech

Praha - V dnešní Státní opeře, tehdy v Neues Deutsches Theater, měla 28. září 1912 premiéru hra Narrentanz židovského dramatika Lea Birinského. O tři dny později se bláznivý příběh gubernátora Ivana Chabaroviče, jeho ženy, jejího milence a hrstky anarchistů začal odvíjet i v pražském Národním divadle pod názvem Mumraj. Pod stejným názvem hru uvedlo poprvé ve středu i Divadlo na Vinohradech.

Tématem Mumraje je revoluce. „Že jde o revoluci a že je ta hra z Ruska, je nejméně podstatné. Podstatné je, že jsou v ní úžasné situace, komické a groteskní,“ uvedl režisér hry Ivan Rajmont. Pro svou hru zvolil Birinski formu frašky.

Gubernátor vydělává na penězích, poskytovaných gubernii vládou na potírání revoluce. Problém je v tom, že v gubernii se žádná revoluce nekoná. Anarchisti si ji totiž vybrali jako oázu klidu a se sebezapřením dbají o dodržení této zásady.

Reportáž Jiřího Svobody (zdroj: ČT24)

Do této prekérní situace se připlete ještě paní gubernátorová zamilovaná do vůdce anarchistů, Žid vydržující na studiích křesťana, zkorumpovaní úředníci a domnělí i praví revizoři z Petrohradu.

Birinski vrší bláznivé situace a postavám připisuje sarkastické bonmoty. „Humor je založený na kontrastu, na paradoxu, kdy postavy jinak konají a jinak přemýšlejí,“ popisuje Martin Zahálka, představitel gubernátora Chabaroviče.

Satiru na ruské poměry se Leo Birinski rozhodl napsat s odstupem několika let od revolučního roku 1905, který v Rusku prožil. Řadu let pak žil a psal ve Vídni, později v Berlíně a odtud odjel s nikaragujským pasem do USA, kde žil až do své smrti.

Mumraj (Leo Birinski) - nejbližší představení: 8. 6.; režie: Ivan Rajmont; hrají: Martina Zahálka (gubernátor Ivan Chabarovič), Zlata Adamovská (gubernátorova žena Jelizaveta) aj.

  • Zlata Adamovská ve hře Mumraj zdroj: www.dnv-praha.cz http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/10/909/90883.jpg
  • Ze hry Mumraj zdroj: www.dnv-praha.cz http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/10/909/90885.jpg