Cenu slovenského Artfilmu získá Hanzlík a Irons

Bratislava - Cenu Hercova mise získají na letošním slovenském filmovém festivalu Artfilm český herec Jaromír Hanzlík a jeho britský kolega Jeremy Irons. Na sedmnáctý ročník festivalu, který se bude konat v Trenčianských Teplicích a Trenčíně od 20. do 27. června, přicestují i italský režisér Ettore Scola a česká režisérka Věra Chytilová. Návštěvníci budou moci během týdne zhlédnout přes 150 filmů, v soutěžní sekci jich bude patnáct.

Jednašedesátiletý Hanzlík hrál v mnoha filmech a seriálech, mezi jinými například ve snímcích Jak utopit Dr. Mráčka aneb Konec vodníků v Čechách nebo Slavnosti sněženek. Ocenění by měl převzít na závěr festivalu 26. června. V minulosti získali tuto cenu i další čeští herci, například Bolek Polívka, Vlastimil Brodský nebo Iva Janžurová.

Irons se představil například ve filmech Lolita, Smrtonosná past 3 a Dům duchů. Na „Mostě slávy“ klenoucím se nad říčkou v Trenčianských Teplicích tak k Franku Nerovi, Jean-Paulu Belmondovi a Omaru Sharifovi přibudou jména dalších filmových osobností.

V soutěžní části festivalu se bude o cenu Modrý anděl ucházet patnáct filmů. Jsou mezi nimi i snímky Hlad (Hunger) a Samson a Dalila, které uspěly i na festivalu v Cannes. Stejně jako v minulosti se soutěže zúčastní i krátké filmy. Dohromady se jich představí téměř 50. Festival pravidelně navštěvuje přes 20 tisíc lidí.

Vydáno pod