Patti Smithová: punkrocková dáma, která se odmítá usadit

Praha - V pražském Divadle Archa dnes vystoupí americká zpěvačka Patti Smithová. Podle pořadatelů z agentury 10:15 Entertainment zazpívá největší hity své mnohaleté kariéry. Smithová, která v 70. letech patřila k nejslavnějším osobnostem světové punkrockové scény, tentokrát v Praze vystoupí počtvrté. Zatím naposledy zde zpívala právě v Arše před čtyřmi lety.

Zpěvačka, básnířka, fotografka a malířka Patti Smithová se narodila 30. prosince 1946 v Chicagu. Jako mnoho významných hudebníků začínala i ona v polovině sedmdesátých let v proslaveném newyorském klubu CBGB. S kapelou Patti Smith Group, ve které již od počátku působil Čech Ivan Král, natočila v roce 1975 první album Horses. Kapela vydala další čtyři alba, doplatila však na svůj až příliš bouřlivý život provázený skandály.

Patti skupinu v roce 1979 rozpustila v podstatě na vrcholu slávy a stáhla se do ústraní. Na koncertní pódia se vrátila koncem 90. let vydáním alba Gone Again. Zatím posledním albem je počin z roku 2007 Twelve, na kterém Patti Smithová předvedla 13 coververzí slavných světových hitů, jimž dominuje legendární verze Smells Like Teen Spirit od Nirvany.

Svojí tvorbou se zpěvačka uhrančivého projevu a typického zajíkavého hlasu ráda dotýká věcí veřejných. Umělkyně, jež v 70. letech protestovala proti věznění členů české skupiny The Plastic People of the Universe, vystoupila v tuzemsku poprvé v roce 1996. Její koncert, kterým se na pódia vrátila po dlouhých 16 letech, byl součástí turné k desce Gone Again. Po sňatku s kytaristou detroitských MC5 Fredem „Sonicem“ Smithem se totiž v 80. letech stáhla do ústraní a věnovala se hlavně psaní a rodině - synovi Jacksonovi a dceři Jesse. Ti se na tvorbě matky také příležitostně podílejí.

Byla oceněna francouzským Řádem rytíře za umění a literaturu a v roce 2007 vstoupila do rokenrolové Síně slávy v Clevelandu. O jejím životě byl natočen dokument Dream of Life (Sen o životě).