Film Kajínek má být výpovědí o celé společnosti

Praha - Podle osudů na doživotí odsouzeného Jiřího Kajínka vzniká film -debutující režisér Petr Jákl ve scénáři vychází ze soudních spisů, výpovědí svědků i samotného Kajínka. V hlavních rolích se představí nejen čeští, ale i polští a ruští herci. Film, který se natáčel i v reálných prostorách ostře střežené pevnosti Mírov, by do kin měl vstoupit začátkem roku 2010.

Neuvěřitelný útěk z vězeňské pevnosti Mírov Jiřího Kajínka proslavil natolik, že účinkoval v reklamě, má odkaz v encyklopedii, svůj funklub a teď i film. Snímek je podle režiséra Petra Jákla založený na pravdě, o dokument nebo podrobnou rekonstrukci ale nejde. Kajínek byl za dvojnásobnou vraždu a pokus o ni obžalovaný v roce 1995. Stále tvrdí, že je nevinný a žádá obnovu procesu. Silný příběh nemá být podle tvůrců ani hodnocením, zda je Kajínek vinný nebo ne.

„Film je i o boji se systémem, vypovídá něco o České republice - o postsocialistické zemi, o tom, v čem všichni žijeme a proč v tom žijeme,“ říká scenárista Marek Dobeš. Obrazovou stránku filmu má na starost kameraman F. A. Brabec, diváci budou moci spatřit skutečné chodby Mírova nebo okno, kterým odtamtud Kajínek uprchl na svobodu.

Reportáž Ivy Němcové (zdroj: ČT24)

Hlavním hrdinou filmu je ruský herec Konstantin Lavroněnko, ověnčený Zlatou palmou. Tatiana Vilhelmová se vžila do mladé atraktivní právničky. Oba se setkali i s Kajínkem, což Lavroněnko označil za velmi přínosné. V dalších rolích se kromě českých herců představí například polský herec Boguslaw Linda.