Plečnikův kostel na náměsti Jiřího z Poděbrad je dodnes dominantou Vinohrad

Praha - Na náměstí Jiřího z Poděbrad na pražských Vinohradech stojí pozoruhodný kostel. Stavba chrámu Nejsvětějšího Srdce Páně začala právě 19. srpna 1929 a architektonický skvost bývá označován za nejvýznamnější českou církevní stavbu dvacátého století. Autorem netradičního díla byl slovinský architekt Josip Plečnik, kterého proslavily i meziválečné úpravy Pražského hradu.

Svatostánku bez tradičních lodí vévodí široká hlavní věž se šesti zvony a rozměrným kulatým oknem, které zároveň plní funkci hodin. Budování kostela trvalo necelé tři roky, slavnostně vysvěcen byl 8. května 1932.

„Protože Plečnik byl hluboce věřící člověk, tak vytvořil, já bych řekl, že 'vyzářil' hluboce spirituální dílo, které je zde uskutečněno ve hmotě. Když sem člověk přijde, tak naprosto zřetelně cítí, že věci hmotné a duchovní jsou zde propojené,“ upozornil v rozhovoru pro ČT24 farář chrámu Nejsvětějšího Srdce Páně Jiří Slabý, který je zdejším farářem již přes dvacet let.

Chrám Nesvětějšího Srdce Páně (zdroj: ČT24)

„Architektonická soutěž na tento chrám skončila původně s nulovým výsledkem, ale jak soutěžící, tak i porotci se shodli na tom, že podpoří právě návrh Plečnika. To je něco, co si dnes absolutně nedovedu představit. Architekt vypracoval několik různých variant. Na konečném výsledku se pochopitelně odrazila i nedostatečná farní hotovost i skutečnost, že zde byl problém se základy stavby. Proto Plečnik zvolil nakonec plochou věž. Za povšimnutí stojí, že je zde mnoho královských symbolů, neboť se nacházíme na Královských Vinohradech. V každém případě je to dílo unikátní,“ zhodnotil stavbu historik umění Zdeněk Lukeš.