Novoměstská radnice ožije hrdinským příběhem s živým beatem

Praha - Zhlédnout oblíbenou inscenaci Divadla Minor pod širým nebem budou moci diváci ode dneška do pátku na nádvoří Novoměstské radnice v Praze 1. Od 20 hodin zde bude inscenována loutková hra Bruncvík a lev, oceněná na festivalu českého profesionálního loutkového divadla Skupova Plzeň čtyřmi cenami. Příběh hrdinství a lásky z pera Aloise Jiráska je vhodný pro diváky od sedmi let.

Představení, které mělo premiéru v dubnu 2006, vypráví o bájném českém knížeti, který se po smrti svého otce rozhodl jít do světa a svým hrdinstvím „lva do znaku vydobýt jako pravý statečný rytíř“. Prožil spoustu dobrodružství a získal meč, který na povel stínal hlavy. Při návratu do vlasti ale zjistil, že  minulo sedm let a jeho krásná Neoménie slaví svatbu.

Oceněná alchymie

Hravá inscenace Jana Jirků s živou „beatovou“ kapelou vznikla v rámci mezinárodního divadelního projektu Kulturní alchymie za podpory fondu Evropské unie Culture 2000, jehož cílem bylo vyjádřit svoji kulturu formou srozumitelnou pro cizince. Na 27. ročníku festivalu českého profesionálního loutkového divadla Skupova Plzeň za něj byli oceněni Filip Jevič za mužský herecký výkon, Dalibor Mucha a Tomáš Vychytil za hudbu, Petra Zámečníková a Jan Jirků za autorsko-dramaturgickou koncepci a Robert Smolík za výpravu.

Divadlo Minor po několik sezon hostovalo na nádvoří Novoměstské radnice s loutkovou verzí Fausta, která vznikla jako součást projektu Sláva barokní Čechie. Její tvůrci, režisér Jiří Nekvasil, autor výpravy Petr Matásek a autor hudby Jan Matásek, se inspirovali poetikou starých českých loutkářských textů. Vstupenky na letošní představení si diváci mohou rezervovat v divadle za 120/80 Kč.