Shakespeare na Hradě pokračuje Macbethem

Praha – Letní shakespearovské slavnosti pokračují dnes večer další novinkou ze svého repertoáru. Ve slovensko-české inscenaci Macbeth se představí Veronika Freimanová v dvojroli Lady Macbeth, Milan Ondrík jako Macbeth a Ladislav Frej jako Macduff. „Macbeth je nejen velkou tragédií zločinu a trestu, ale zároveň fascinující divadelní studií toho, jak se v lidské duši zlo rodí,“ říká o inscenaci překladatel Martin Hilský.

Shakespearovskou tragédii považuje Hilský za hru o čase - podle něj je Macbeth doslova zápasem o čas, kde každé slovo má své přesné místo i význam. Známý překladatel Shakespeara do češtiny je autorem českých pasáží hry, kterou do slovenštiny přeložil Ľubomír Feldek.

Premiéru si slovensko-český Macbeth odbyl na začátku července na Bratislavském hradě. Na Shakespearovské slavnosti se tato hra po roce vrací, i když v jiné podobě. Loňský ročník totiž uzavřelo představení Smím prosit, Lady? Macbeth. Tanečně-pohybovou variaci nastudoval v brněnském Divadle Husa na provázku Martin Huba.

Režisérem letošního Macbetha je slovenský divadelník Ondrej Spišák. V inscenaci uvidí návštěvníci také řadu slovenských herců, například Milana Ondríka v roli Macbetha. Jeho ženu hraje Veronika Freimanová.

Freimanová: Jediným skutečným chlapem je Lady Macbeth

„Macbeth je o lidské vášni,“ domnívá se. „O nezvladatelném víru, který mohou rozpoutat přílišné touhy a ambice a který pak člověka pohltí. O překračování hranic – mravních, geografických a možná i fyzických, protože hrát venku bývá náročnější než předvést tutéž hru v sále s vyladěnou akustikou a klimatizací.“

O své roli Freimanová říká: „Chová se jako matka, ale i jako svůdkyně, milenka, vědma a nejlepší rádkyně svého muže.“ Podle ní její postava využívá snad všech ženských zbraní, aby naplnila manželovy tajné sny. „S nadsázkou říkám, že v téhle hře plné mužských postav je jediným skutečným chlapem Lady Macbeth,“ domnívá se herečka.

A dodává: „Její nesmírná urputnost ale nakonec zničí všechno: společné sny, jejich lásku i ji samotnou.“ Důležitou roli podle Freimanové hraje to, že je jako Lady Macbeth starší než její divadelní partner Milan Ondrík. „Také manželka Williama Shakespeara byla prý o něco starší, autor hry tedy nejspíš dobře věděl, jaké různé vazby a napětí mohou mezi takovou dvojicí vznikat,“ domnívá se Freimanová.

V Nejvyšším purkrabství bude Macbeth uváděn od 25. do 30. srpna. Poslední novinkou letošních Shakespearovských slavností bude Sen noci svatojánské: open-air premiéra projektu Pražské komorní filharmonie s hudbou Felixe Mendelssohna-Bartholdyho a s herci Sabinou Laurinovou, Oldřichem Víznerem a Ivanou Jirešovou proběhne 30. srpna na nové scéně slavností, v zahradě na terase Jízdárny Pražského hradu. Jediná repríza je pak v pondělí 31. srpna. 

Scéna z představení v režii Martina Huby
Zdroj: ČT24/Shok
Vydáno pod