Notting Hill se proměnil v Karibik

Londýn - V Londýnské čtvrti Notting Hill dnes začíná největší evropský pouliční festival. Dvoudenní karneval, jehož minulost sahá do šedesátých let, kdy u jeho zrodu stála místní karibská populace, každoročně přiláká přes milion návštěvníků. Pokles účasti se neočekává ani letos. V pohotovosti je již i velký počet policistů, kteří na průběh akce dohlížejí.

„Záleží hlavně na počasí, pokud bude pršet, přijde návštěvníků méně,“ říká zpravodaj Českého rozhlasu v Londýně Ivan Kytka. Akce se každoročně koná poslední neděli a pondělí na konci srpna a vedle turistů přivádí do čtvrti Notting Hill i desetitisíce Londýňanů.

Kořeny karnevalu sahají do roku 1964, kdy členové místní komunity tvořené přistěhovalci z bývalých britských kolonií vytvořili ve snaze uchovat svoji kulturu pouliční přehlídku, na které se představovala různá hudební uskupení. Postupem času se akce proměnila ve druhý největší karneval na světě po Rio de Janeiru.

Vstup Ivana Kytky (zdroj: ČT24)

„Účastníci si dokáží odepřít ledacos, ale když jde o kostýmy, jde všechno stranou a klidně si vezmou i půjčku,“ říká Kytka. Dodává, že díky nízkému kurzu libry je nyní v Londýně velký počet zahraničních turistů, účast tedy bude opět vysoká.

Přehlídka přináší zisky místním obchodníkům, zároveň ale vyžaduje velkou policejní akci - výjimkou kromě drobných krádeží a násilností není ani vyřizování účtů mezi místními karibskými gangy. Během karnevalu proto londýnská policie využívá pomoci Scotland Yardu.

  • Karneval v Notting Hillu autor: ČT24, zdroj: ČT24 http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/11/1080/107905.jpg
  • Karneval v Notting Hillu autor: ČT24, zdroj: ČT24 http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/11/1080/107902.jpg