Divadlo Komedie podává zprávu o vztahu Goebbelse a Baarové

Praha – Svou osmou, „německou“ sezonu v Divadle Komedie zahájí Pražské komorní divadlo dnes večer premiérou hry Goebbels/Baarová – intimními variacemi na téma „mezinárodních vztahů“. Projekt má dvě části, první – Goebbels - vychází ze hry německého dramaturga a režiséra Olivera Reese, autorem druhé – Baarová – je Dušan D. Pařízek. „Snažili jsme se dopracovat k tématům, kterým se oba permanentně vyhýbali,“ říká o hře Pařízek, „a ukázat, jak lehké je v rozhodujícím okamžiku nevědět, nevnímat, podlehnout.“

Jedna z nejkrásnějších českých hereček udržovala v Berlíně s charismatickým ministrem propagandy vztah dva roky, než jej po Hitlerově domluvě Goebbels v roce 1938 ukončil. Za za svou lásku ke Goebbelsovi platila Baarová dalších šedesát let svého života.

Antická tragédie

Reportáž Jiřího Svobody (zdroj: ČT24)

„Fascinuje mě otázka, proč Lída Baarová o svém vztahu podávala různé zprávy, i otázka, proč Hitler tento vztah nechtěl. Do toho nejniternějšího mezilidského jednání přesahují evropské dějiny. Je to velká antická tragédie, téma, ke kterému se člověk musí vyjádřit,“ uvedl Pařízek, který je i režisérem hry, co ho na skutečném příběhu upoutalo.

První část inscenace vychází ze scénáře hry Goebbels – Samomluva Němce Olivera Reese. Ten z deníkových zápisů a projevů říšského ministra propagandy sestavil dramatický text, v němž se odráží sled situací, emocionálních zvratů, politických machinací a válečných konfliktů od Goebbelsova mládí až po jeho sebevraždu. Druhá část inscenace je pokusem o poslední „výpověď“ Lídy Baarové. Pařízek v ní zpracoval velmi volně motivy knihy Útěky, v níž Josef Škvorecký zapsal život české herečky podle jejího vyprávění.

„Bylo by jednoduché zlomit nad oběma hůl. Udělat z Goebbelse karikaturu a nepodat o tom, co se mu honilo hlavou a co z něj udělalo tak charismatického člověka, alespoň se pravdě blížící zprávu,“ odmítl Pařízek, že by se pokoušel o zesměšnění. „Když si představíte Josepha Goebbelse, který měl 165 centimetrů, 50 kilo a koňskou nohu, a pak se podíváte na dvoumetrového árijce, kterým je jeho představitel Martin Pechlát, tak vám je jasné, že nám nešlo o to, udělat si z této historické postavy legraci,“ dodal.

HERCI O HŘE GOEBBELS/BAAROVÁ

Gabriela Míčová (Lída Baarová):

V ideálním případě změníme naším výkladem osudu Lídy Baarové náhled veřejnosti na její počínání. Brali jsme ji vážně, čerpali jsme z většiny zdrojů, které jsou k dispozici. Snažili jsme se jí nepodlehnout, rozhodli jsme se pro verzi vztahu Lídy Baarové a Josepha Goebbelse, kterou podávala v posledních letech svého života. Připouštíme, že se dá mluvit o skutečném a naplněném vztahu. Nic nepřidáváme, nic nezkrášlujeme.

Martin Pechlát (Joseph Goebbels):

Jelikož jsem se „pilně“ připravoval a studoval dostupné (i méně dostupné) informace o tomto postiženém muži, propagandistovi zla a lamači ženských srdcí, musím říct, že jsem se v něm mýlil: Byl daleko horší, než jsem si myslel. Bylo těžké nad ním nezlomit okamžitě hůl a připustit si ho k tělu. Je zajímavé zkoumat politický vzestup muže, který se projevoval od mládí jako radikální fanatik a antisemita. Ptám se, jak mu mohlo celé Německo – a v počátcích dokonce zahraniční vlády – naletět. Jak říkám v inscenaci, byl Goebbels pravděpodobně skutečným „umělcem lidové psychologie, který dokáže každý den a každou hodinu naslouchat srdci svého národa“.

Staří hrdinové, nové světy - noví hrdinové, staré světy

Osmá, „německá“ sezona Pražského komorního divadla v Divadle Komedie má podtitul Staří hrdinové, nové světy – noví hrdinové, staré světy. Odkazuje na zlomové historické okamžiky 20. století.  

Po hře Goebbels/Baarová bude v říjnu následovat premiéra hry Hosté. Na konec listopadu se připravuje adaptace románu Thomase Brussiga Hrdinové jako my a na období před Vánoci přepis novely Johanese Urzidila Weissenstein. V roce 2010 se návštěvníci Divadla Komedie mohou těšit na Černé panny Güntera Senkela a Feriduna Zaimoglu. Německou sezonu uzavře inscenace Lulu Franka Wedekinda. Samostatnou kapitolou pak bude scénická adaptace Osudů dobrého vojáka Švejka. Připravuje ji režisér Dušan Pařízek ve spolupráci s vídeňským divadlem Schauspielhaus. Premiéra proběhne v prosinci 2009 ve Vídni.

  • Gabriela Míčová jako Lída Baarová ve hře Divadla Komedie Goebbels/Baarová autor: Viktor Kronbauer, zdroj: Divadlo Komedie http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/11/1091/109081.jpg
  • Goebbels/Baarová autor: Viktor Kronbauer, zdroj: Divadlo Komedie http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/11/1091/109055.jpg
  • Goebbels/Baarová autor: Viktor Kronbauer, zdroj: Divadlo Komedie http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/11/1091/109059.jpg
  • Divadlo Komedie zdroj: www.vlastaburian.webz.cz http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/7/669/66864.jpg