Podívejte se na Prahu z věže Klementina

Praha – Pražské Klementinum je známé především jako sídlo Národní knihovny, ale je také vzácnou architektonickou památkou v centru hlavního města. Prostory barokní jezuitské koleje si lidé mohou prohlédnout v rámci každodenních komentovaných prohlídek, tuto neděli ovšem zdarma. Den otevřených dveří nechá návštěvníky nahlédnout například do Barokního knihovního sálu, Zrcadlové kaple nebo se podívat na Prahu z Astronomické věže.

Všechny tyto tři části vznikly po roce 1720. Zrcadlová kaple, kde se pravidelně pořádají koncerty, patří díky použití zrcadel při výzdobě ke světovým unikátům. V knihovním sále jsou uloženy cizojazyčné knihy s teologickou tématikou, Klementinum je získávalo od roku 1600. Astronomická věž sloužila původně jako vyhlídková, než byla vybavena astronomickými přístroji. Její původní funkci mohou návštěvníci ocenit na vlastní oči.

Den otevřených dveří v Klementinu

  • Od 10 do 15 hodin
  • K prohlídce je nutno vyzvednout pořadové číslo v informacích budovy (lze pouze v den prohlídky od 9:30)
  • Prohlídka trvá dvě hodiny a začíná v každou celou hodinu před hlavním vchodem
  • Počet návštěvníků prohlídky je omezen na 50 osob

Budovu Klementina postavili jezuité postupně v letech 1556 až 1773 jako svou kolej. Po jejích chodbách chodili historik Bohuslav Balbín, matematik a fyzik Josef Stepling, František Josef hrabě Kinský nebo Antonín Koniáš, jezuitský misionář známý jako páter Koniáš.

Za knihovnu bylo Klementinum vyhlášeno poté, co ho v 70. letech 18. století jezuité opustili. V roce 1807 bylo zavedeno odevzdávání povinného výtisku pro všechny české tiskaře. Dnes je v Klementinu uskladněno šest milionů dokumentů.

Knih stále přibývá a kapacita knihovny nestačí, proto se v současné době chystá rekonstrukce budovy, jejíž součástí má být i restaurace historických sálů. Původně chtěla Národní knihovna spojit rekonstrukci se stavbou nové budovy. Tou měl být blob podle architekta Jana Kaplického na Letné, projekt je ale zatím u ledu. Knihovna tedy počítá s rozšířením depozitáře v Hostivaři, uvažuje se také například o vybudování depozitáře na jednom z nádvoří Klementina.