Plzeň fandí divadlu, pestrému jako náš život

Plzeň – Prologem v podobě představení Money Transformace souboru Secondhand Women na téma peníze, tedy téma vždy aktuální, se v Plzni ohlásil Mezinárodní festival Divadlo. Do západočeské metropole se na týden od 9. do 17. září sjedou všichni ti, kdo fandí divadlu, stejně jako Josef Abrhám, Aňa Geislerová, Václav Havel nebo Ivan Trojan. Jako nadšené fanoušky je mohli diváci často vidět ve znělce festivalu na obrazovkách ČT, která je hlavním mediálním partnerem divadelní přehlídky.

Festival Divadlo má na programu inscenace „lehké“ i „těžké“, velkých i malých, tradičních i experimentálních scén. Představit chce především mimořádné a pozoruhodné zahraniční inscenace a samozřejmě i to nejlepší z těch českých. „Návštěvníci mohou vidět 35 představení 22 divadelních souborů ze sedmi zemí, tedy ze šesti zahraničních,“ vyjmenoval ředitel festivalu Jan Burian.

Visegrádské mládí vpřed

17. ročník se snaží ukázat nejpodstatnější změny visegrádského divadla za posledních dvacet let. Ne inscenacemi o revoluci, ale uvedením tvorby významným mladých středoevropských režisérů, kteří podle slov Jana Buriana už nejsou zatíženi komunistickou minulostí.

Do Plzně se sjedou nejzajímavější divadla z Maďarska (Katona József Színház), Slovenska (Divadlo Andreje Bagára), Rumunska (Maďarské divadlo Cluj), z pro nás exotického Libanonu (Rabih Mroué) a z Polska přijedou dokonce dvě (Teatr Stary, Teatr Bagatela).

Jeden z polských souborů zahraje první festivalový den, tedy dnes večer, provokativní představení Aischylovy Oresteii. „Je to představení, které můžete buď milovat, nebo nenávidět, ale nemůžete k němu zůstat lhostejní. Režisér Jan Klata přichází s postpostmoderními variantami a variantami klasických témat. Konfrontuje klasický text s inspiracemi současné kultury, a to i popkultury a pokleslé kultury, a snaží se k jádru světa proniknout skrze to, co na něj intenzivně dnes a denně doléhá,“ uvedl k představení Burian.

Na SKUTRu do La Putyky

Řecké klasice v neklasickém nastudování bude předcházet taneční představení Hidden Landscape souboru DOT504 (od 19:00) a ještě o něco dříve inscenace hry Viléma Mrštíka Paní Urbánková v podání mladých herců Klicperova divadla Hradce Králové v režii Martina Františáka s hudbou Vladimíra Franze. Středu uzavře na náměstí Českých bratří tanečně-divadelní představení Malá smrt Adély Laštovkové Stodolové a režijního tandemu SKUTR.

Malá smrt a představení souboru DOT504 patří k alternativnímu programu, který festival nabídne vedle klasické činohry. Návštěvníci se mohou těšit na experimentální, pohybové, taneční i sitespecific projekty. Kromě SKUTRu, který se představí ještě oceňovaným projektem La Putyka neboli první český pivní cirkus, vystoupí soubory Studio Ypsilon (Kam vítr, tam pláž), Nanohach či Divadlo Continuo.

České divadlo představí dva významné Čechy - Cimrmana a Havla

Český program představuje výběr toho nejlepšího z tuzemských divadelních jevišť za poslední sezonu. Nejpopulárnějším představením se zřejmě stane nejnovější inscenace Divadla Járy Cimrmana, ale pozornost si zaslouží i další – Jihočeské divadlo s Havlovým Odcházením, Klicperovo divadlo, Národní divadlo moravskoslezské, Divadlo Husa na provázku, Divadlo Komedie a domácí Divadlo J. K. Tyla a Alfa.

„Moc mě těší, že v programu je řada regionálních divadel, kde v poslední době působí mnoho zajímavých mladých režisérů, žáků českých divadelních škol, ať už je to Martin Glázr, Jan Mikulášek, nebo Martin Františák. Jsou to režiséři, kteří nacházejí vlastní jazyk a dovedli si najít i mimo Prahu vlastní publikum,“ domnívá se ředitel festivalu Jan Burian.

Festival Divadlo v Plzni se podle něho snaží vyhledávat a ukazovat nové trendy divadelní kultury, i proto je tradičně multižánrový. Nabízí představení od klasické činohry přes alternativní divadlo až třeba po operu. „Myslím, že je to nejsprávnější obraz toho, jak současné divadlo vypadá,“ říká Burian, „my nežijeme v době jendoho stylu a divadlo je stejně různorodé a pestré jako náš život.“

  • Narozen pro nikdy - inscenace inspirovaná knihou Imre Kertézse Kaddiš za nenarozené dítě (Maďarské divadlo v Kluži) zdroj: www.festivaltheatre.cz http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/11/1100/109955.jpg
  • Hidden Landscape, představení DOT504 autor: Petr Otta, zdroj: www.festivaltheatre.cz http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/11/1100/109938.jpg
  • Jan Svěrák ve znělce Mezinárodního festivalu Plzeň zdroj: Arts Marketing http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/11/1100/109953.jpg