Americká výtvarnice přináší fosforeskující horor

Praha - Mladou americkou malířku Danu Bellovou představuje nová pražská galerie Dvorak sec contemporary. Autorka, vystavující v Evropě poprvé, si pro svá plátna vybírá narušené mezilidské vztahy, vyjádřené v kultovních scénách amerických filmů. Galerie touto výstavou zahajuje program založený na mladé newyorské scéně. Výstava potrvá do 5. listopadu.

Slavnou scénu z filmu Alfreda Hitchcocka Ani stín podezření promítla Dana Bellová na malířské plátno s geometrickou symetrií a přidala fosforeskující barvy, které pestrostí lákají na sladký lep. „Pod povrchem těch obrazů není zmrzlinové nebo krásné vůbec nic. Všechno to jsou složité psychologické momenty, kde lidské vztahy nedávají žádnou naději nebo iluzi, že je všechno v pořádku,“ upozorňuje kurátorka výstavy Olga Dvořák.

Výtvarnice přiznává, že ji právě kontrast oslnivých barev na obraze a temných barev i témat v hororech velmi zajímá.

Reportáž Ivy Němcové (zdroj: ČT24)

Na dalším z vystavených pláten je ztvárněná scéna, kdy je podvodnice, prostitutka a narkomanka Susan Haywarová v kriminálním dramatu Chci žít! obviněná z vraždy. Temný příběh proměnila Bellová v pop-artové posezení na policejní stanici. „Říkají jí, že ji chtějí zničit a zabít, což se nakonec stane. Skončí v plynové komoře za zločin, který nespáchala. Hodně ponurý film,“ říká umělkyně.

V barevných skvrnách je někdy těžké rozeznat postavy - postrádají plasticitu a stávají se až součástí pozadí. „Zjistila jsem, že nejen metaforická, ale i fyzická přeměna sebe v určité 'pozadí' může být celkem dobře krycí manévr, který může zachránit život. Jsme v podstatě chameleoni, barvou zapadající do daných situací, stejně jako situace jsou občas šité na míru nám,“ říká Bellová.

Kurátoři pražské galerie vybrali v New Yorku deset mladých amerických umělců, které galerie postupně uvede v tomto a následujícím roce a kteří i podle mínění newyorských kurátorů v budoucnu zazáří na mapě světového výtvarného umění.

  • Ani stín podezření zdroj: ČT24 http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/12/1106/110528.jpg
  • Malba Dany Bellové zdroj: ČT24 http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/12/1106/110532.jpg
  • Dana Bellová autor: ČT24, zdroj: ČT24 http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/12/1106/110530.jpg