Kabát slaví dvacítku jediným, ale po čertech velkým koncertem

Praha – Na pražském Vypichu začne dnes v osm večer největší letošní koncert v Česku. Více než padesát tisíc lístků neskoupili fanoušci žádné světové megahvězdy, ale příznivci hezké české kapely Kabát. V předprodeji vstupenek trumfli i Madonnu, na jejíž vystoupení v Praze přišlo zhruba o deset tisíc lidí méně. Po čertech velkým koncertem, jak zní název dnešní akce, oslaví Kabát pod širým nebem dvě desítky let hraní ve stejné sestavě.

Koncertní šňůru podnikl Kabát naposledy před dvěma lety po vydání svého zatím posledního alba Corrida. Sérii koncertů po českých městech tehdy navštívilo téměř čtvrt milionu lidí. Dnešní vystoupení na Vypichu je jediným letošním vystoupením kapely. Hrát bude Kabát hity ze všech svých desek a na pódiu budou jeho členové sami, bez předkapely i hostů.

„Původně jsme chtěli koncert pojmout v menším, ale trochu se nám to vymklo,“ přiznal manažer kapely Radek Havlíček. Podle baskytaristy Milana Špalka chtěl Kabát hlavně oslavit dvacet let existence. „Už se nám nemusí podařit zahrát si na tak velkém pódiu, tak to chceme vyzkoušet,“ vysvětlil.

S přípravami na stavbu rozměrného pódia obklopeného pěti tribunami se začalo už na konci srpna. Dva dny před koncertem začalo na dvě stě techniků a dělníků instalovat světelné a zvukové aparatury. V pátek už v areálu bylo přichystáno pódium se střechou, včetně obřích obrazovek.

  • Silniční doprava bude omezena, naopak posíleny budou spoje MHD. Více o dopravě
  • Kapacita areálu je 70 tisíc osob.
  • Na akci dohlédne zhruba 40 zdravotníků, přibližně stejný počet hasičů a kolem 350 pracovníků bezpečnostních agentur a pořadatelů.
  • Areál se otevře v 16:00, už od 12:00 ale budou v neoplocené části k dispozici cateringové stany, v pravé poledne také začne prodej zbylých vstupenek.
  • Zákaz vstupu platí pro psy, pyrotechniku, sklo, deštníky, zbraně, spreje, kočárky, profesionální televizní a fotografickou techniku, lahve o obsahu 1,5 litru; půllitrové lahve povoleny budou, ale ochranka z nich u vchodů odebere víčka.

Uspořádání koncertu pro desetitisíce fanoušků na travnatých loukách blízko obory a letohrádku Hvězda je tak trochu východisko z nouze. „Jiné místo v Praze de facto není. Možná na Chodově, což je velmi problematické místo,“ uvedl Havlíček. Kabátům by se prý líbilo koncertovat na letišti v Letňanech, jenže to bylo vyhlášeno kvůli syslům chráněnou oblastí.

Praha 6, pod níž Vypich patří, ujišťuje, že další obří akce u Hvězdy nechystají. „Je to akce, která se nebude opakovat, není začátkem pravidelné sezony. Umožnili jsme ji po dlouhém váhání,“ potvrdil starosta této městské části Tomáš Chalupa. Věří ale, že zejména mladší obyvatele vystoupení Kabátů potěší.

  • Plánek areálu zdroj: www.o2extra.cz http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/12/1106/110587.jpg
  • Přípravy na koncert Kabátů zdroj: www.o2extra.cz http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/12/1106/110586.jpg
Vydáno pod