Noční proud o milionové šanci v Arše

Praha - 17. listopad 1989 viděný optikou astronomů jako unikátní jev, který se opakuje jednou za život - jak jsme tuto příležitost využili, se ptá představení Šance 1989, které dnes v premiéře uvede pražské Divadlo Archa. Jde o multimediální představení, jehož průběh budou ovlivňovat pozvaní studenti a besedující odborníci; dnes mezi nimi zasedne i bývalý prezident Václav Havel. Průvodcem večera bude spisovatel Jaroslav Rudiš.

Pro listopad 1989 si tvůrci vypůjčili název od vesmírné agentury NASA pro vzácné okamžiky, kdy se sejdou mimořádně příznivé podmínky pro start vesmírné lodi. „Máme tam rozhovor s manželi Tichými, astronomy. Pan Tichý říká, že taková šance, jako byla 17. listopadu 1989, bude za jednu miliardu, x milionů let,“ říká režisérka představení Jana Svobodová.

Kostru projektu tvoří „rozhlasový komiks“, který přináší příběh východního Němce Kurta a Slovenky Květy, kteří se poznají v létě 1975 na Lipně. Pro manžele žijící v Československu přichází listopad '89 s nečekaně hořkým odhalením. „Jsem agent STASI a ona to neví. Spolupracoval jsem, protože jsem chtěl studovat a pracovat s výbušninami,“ vysvětluje představitel Kurta Philipp Schenker. „Je to o tom, jak se proměňuje doba a co to udělá s lidmi. On nebyl agent od narození… Něco se stalo, nějak jim to změnilo život a nikdo se na nic neptal,“ dodává herečka Eva Hromníková.

Po každé z epizod hry pojaté jako noční rozhlasové vysílání přijde na řadu diskuse. Odpovědi budou hledat vždy jiní hosté, například politolog Jacques Rupnik, novinářka Petruška Šustrová nebo filozof Martin C. Putna. „Kdo se na co zeptá, co kdo komu řekne, to je úplně volné a vytváří to pro nás krásné silové pole, které může být přitažlivé i pro diváka,“ říká Jana Svobodová. „Nečekáme, že najdemem odpovědi na všechno, jde o to, zda jsme využili, či nevyužili šanci 1989,“ dodává ředitel Divadla Archa Ondřej Hrab, jeden z autorů projektu.

Představení, které vzniklo na základě vloni úspěšně uvedeného projektu Téma 1968, se za pár dnů představí na festivalu Divadelní Nitra - se slovenskými studenty i odborníky. Poté navštíví Berlín, Hamburk nebo New York.

Reportáž I. Němcové a P. Viziny, rozhovor s tvůrci (zdroj: ČT24)