Nejlepší reportážní fotografie loňského roku jsou k vidění v Karolinu

Praha - Letošní ročník mezinárodní výstavy World Press Photo doputoval do pražské metropole. Již tradičně se novinářské snímky představují v pražském Karolinu. V nejprestižnější fotografické soutěži se letos o vítězství ucházelo 5 508 profesionálních fotografů ze 124 zemí světa. Společně předložili porotě 96 268 snímků v digitální podobě. V deseti kategoriích uspělo 62 autorů ze 27 zemí. Česká republika bohužel svého zástupce v klání neměla. Absolutním vítězem se stal Američan Anthony Suau, který pracuje pro časopis Time. Na snímku zachytil policistu při zásahu v soukromém domě, který majitelé museli opustit, neboť neměli na hypoteční splátky. Soubor snímků je v Karolinu k vidění od 18. září do 11. října 2009.

„Myslím, že je příznačné, že letos nezvítězily fotografie válečných konfliktů, neumístily se žádné modifikace 'madony s dítětem' nebo bratra objímajícího svého zemřelého sourozence, ale uspěl snímek, který odráží důsledky hospodářské krize,“ komentoval rozhodnutí poroty fotograf a pedagog Vladimír Birgus. „Fotografie je součástí rozsáhlejšího cyklu renomovaného fotografa Suaua, jenž už v minulosti získal ocenění v této soutěži. Vítězný snímek může leckoho překvapit, neboť potřebuje komentář, bez něhož působivý výjev není úplný,“ doplnil Birgus.

Porota letošního ročníku soutěže byla opět složena z předních osobností světové reportážní fotografie. V jejím čele stála MaryAnne Golon z USA, která pracuje jako nezávislá obrazová redaktorka. Třináctičlenná porota pracovala celkem jedenáct dnů v amsterodamském sídle nadace World Press Photo a výsledky vyhlásila na tiskové konferenci v únoru tohoto roku. Světová „tour“ výstavy byla slavnostně zahájena 4. května 2009 v amsterodamském kostele Oude Kerk. Výstavu letos uvidí návštěvníci na více než 90 místech ve čtyřiceti pěti zemích světa.

V Praze se výstava World Press Photo poprvé uskutečnila v roce 1990. V průběhu expozice se od té doby udílí i Cena Prahy, kterou předává primátor města.

Nadace World Press Photo

byla založena 1955 v holandském Amsterodamu, kde sídlí dodnes. Získala celosvětovou proslulost díky organizaci mezinárodní soutěže nejlepších novinářských fotografií, která nese stejné jméno. Soutěž je každoročně vypisována v osmnácti kategoriích a vítězné snímky jsou následně prezentovány na výstavě World Press Photo. Nadace World Press Photo má velkou mezinárodní prestiž a výstavy, které organizuje, patří na celém světě k nejnavštěvovanějším výstavám vůbec.

Vydáno pod