Lištičky jsou šelmy dravé i plaché

Praha - Do distribuce českých kin vstupuje koprodukční film slovenské režisérky Miry Fornayové Lištičky. Snímek zpracovává téma cizinek pokoušejících se jako au-pair začít nový život. Ambicí režisérky bylo na základě příběhu dvou sester ze Slovenska, které se ocitly v Irsku, poukázat na obecnější problematiku imigrace a zároveň vyvrátit stereotypy, které jsou spojeny se západní a východní Evropou. Lištičky mají charakter dramatu, v němž je skutečnost nahlížena pohledem hlavní postavy – Alžběty. Snímek vznikl v koprodukci: i/o post a České televize a produkci: Samson films Ltd. (IR), Cineart TV Prague (ČR), Miras, s.r.o. (SR).

"Hlavní drama Lištiček je postaveno na intimní linii vzájemného vztahu dvou sester s temnou minulostí, avšak je zde důležitá rovina sociální reality. Město Dublin je tu použito jako univerzální příklad jakéhokoli současného moderního evropského města zmítaného problémy střetu kultur, imigranty, nacionálními stereotypy a dalšími ekonomicko-politickými hledisky,„ říká k filmu jeho režisérka Mira Fornayová. “Dominující maloměstská společnost má přesnou a nezaměnitelnou roli v tomto dramatickém vyprávění. Společenský tlak na hlavní hrdinku Alžbětu je velmi silný a nutí ji utíkat," doplňuje režisérka.

Hlavní hrdinka filmu, Alžběta, vidí cestu k novému životu v Dublinu přes manželství s rodilým Irem. Najít partnera se však ukazuje daleko složitější, než se původně zdálo. Příčinu krachů vznikajících vztahů je potřeba hledat v minulosti sester. Jakkoli se obě sestry snaží vyhnout konfrontaci s tím, co bylo, jedině vzájemným odpuštěním se k sobě opět mohou přiblížit. Alžběta urputně hledá svou vlastní cestu, na které se mnohokrát ocitne v totální krizi a beznaději, přesto své hledání sebe sama nevzdává.

Reportáž Martiny Čurdové (zdroj: ČT24)

Mira Fornayová

se narodila na Slovensku v rodině se slovensko-maďarsko-rakouskými předky. Vystudovala režii na pražské FAMU, kterou absolvovala filmem Malá nesdělení (2002). Žije mezi Prahou a Berlínem, kde pracuje na novém celovečerním projektu. Její krátké hrané filmy, které natočila v letech 1995–2001, byly vybrány na mnoho zahraničních festivalů, kde získaly řadu cen.

Natáčení filmu Lištičky
Zdroj: ČT