Frankfurtský knižní veletrh slaví výročí

Frankfurt nad Mohanem - Frankfurtský knižní veletrh patří k nejstarším a největším akcím svého druhu na světě. Počátky propagace knižní produkce ve Frankfurtu sahají až do 15. století, brzy po vynálezu knihtisku. Novodobá tradice zde začala po 2. světové válce, kdy veletrh otevřel své brány 18. září 1949.

Současný knižní veletrh je největší prezentací knižních novinek na světě, v posledních letech se sem sjíždí kolem 7 tisíc vystavovatelů (na prvním veletrhu v roce 1949 jich bylo 205). Novinky přichází zhlédnout až 300 tisíc zájemců.

Program veletrhu nabírá rok od roku na pestrosti, na programu bývá přes 2 500 autorských čtení, diskusí, promítání či autogramiád. Česká republika patří k pravidelným účastníkům veletrhu. V roce 1989 putovala zdejší Mírová cena německých knihkupců do Prahy, kdy ji obdržel jako jediný Čech v téměř čtyřicetileté historii ceny, Václav Havel, na návrh francouzského filosofa a spisovatele Andrého Glucksmanna. Zlatou medaili si z Frankfurtu v roce 2008 odnesla česká učebnice chemie pro osmou třídu základní školy z plzeňského nakladatelství Fraus. Za svou interaktivní podobu dostala cenu Evropské asociace nakladatelství učebnic.

Současný veletrh se od roku 1951 koná na frankfurtském výstavišti Messcentrum, které patří k největším na světě. Podle nově podepsané smlouvy sem za knihami budou jejich čtenáři jezdit minimálně do roku 2022.

Tištěné knihy se díky vynálezu knihtisku začaly masově šířit v 15. století. Čtenáři se začali nad tištěnými příběhy scházet, četli je a vyměňovali. Čtenářská setkání pak byla impulzem ke vzniku trhů s knižní tematikou. Dle historických pramenů se první takový uskutečnil ve Frankfurtu již roku 1480. Tehdejší organizátoři vyrobili leták se seznamem povolených knih, aby předešli prodeji těch zapovězených - tak se na svět dostal první knižní katalog.