Kdo je Annik? Fiktivní setkání manželky a milenky Iana Curtise

Praha – Životní příběh hudebníka Iana Curtise, frontmana skupiny Joy Division, byl inspirací pro nový projekt slovenské choreografky Petry Fornayové. Z její první spolupráce se skupinou tanečního divadla Nanohach vzniklo celovečerní představení Kdo je Annik?. Taneční inscenace o fiktivním setkání dvou osudových žen Curtisova života měla premiéru 21. září v divadle Ponec, kde se dnes večer uskuteční také první repríza.

Podnětem byl pro Fornayovou film Control Antona Corbijna, který vypráví o Curtisově pracovním a osobním životě. Zpěvák Joy Division zemřel ve třiadvaceti letech a za svůj život vydal jediné album, přesto zůstává kultovní postavou rockové hudby.

Jeho nejslavnější píseň Love Will Tear Us Apart by se dala vykládat i jako vyjádření Curtisovy rozpolcenosti mezi manželkou Deborou a milenkou Annik (Eliška Kašparová a Marta Trpišovská), které se setkávají na prknech divadla Ponec, i když k jejich setkání ve skutečnosti nikdy nedošlo.

Reportáž Petra Viziny (zdroj: ČT24)

„Zkoumám ráda situace, jejichž předpokladem je reálné východisko, ale použila jsem i fiktivní čas a prostor, abych ty dvě ženy mohla vidět vedle sebe,“ vysvětluje Fornayová. „Vytvářím vlastně reálnou iluzi situace, která se nikdy nestala. Co je skutečné, je smrt Curtise, která je obě zasáhne a zanechá jejich vztahy k němu neukončené, nedořešené.“

Choreografčiným záměrem prý nebylo napsat příběh, který by šlo pateticky popsat slovy jako vášeň, láska nebo drama. „Tato inscenace mi přijde spíše jako kombinatorika možností: A s B, A proti B, A a za ním B a tak dále… Kdyby muž potkal jinou ženu v jiném čase, jiném prostoru, úlohy by klidně mohly být zaměněné,“ říká Fornayová.

Představení Kdo je Annik? vzniklo v koprodukci s divadlem Ponec a českobudějovickým divadlem Bazilika. V Českých Budějovicích se inscenace na motivy životopisného příběhu Iana Curtise bude hrát 25. září, v říjnu se opět vrátí do Ponce.

Do konce roku se příznivci Nanohach mohou těšit na další taneční představení. Skupina pět let své existence oslaví přehlídkou své tvorby, kterou pod názvem Nanohach 5 let Naplno uvede od 23. do 28. listopadu v různých pražských prostorách.