Sliby chyby - populární muzikál nastudovali v Plzni

Plzeň - Jeden z divácky nejúspěšnějších broadwayských titulů konce 60. let přichází na prkna plzeňského Komorního divadla. Soubor muzikálu a operety Divadla J. K. Tyla dnes premiérově uvede hudební komedii Sliby chyby, jejíž předlohou se kdysi stala vtipná hollywoodská komedie Byt od autora filmové klasiky Billyho Wildera. V Plzni dosud tento muzikál uveden nebyl, jeho premiéra je současně první premiérou nové sezony.

„Hudební komedie Sliby chyby přišla na scénu v době, kdy se broadwayský muzikál poohlížel po nových hudebních stylech a hledal nové, současnější příběhy s obyčejným hrdinou,“ uvedl dramaturg Patrick Fridrichovský.

V základní ose příběhu se tak divákům představí úředníček Chuck Belloc, kterého v Plzni ztvární Jan Kaštovský. Chuck se v New Yorku pokouší o vstup do světa zvaného kariéra. Jeho cílem je dostat se co možná nejvýš. Když se náhodou „provalí“, že je majitelem klíče od bytu poblíž firmy, kde je zaměstnán, stane se žádaným „parťákem“ pro své záletné nadřízené.

Sliby chyby vznikly spojením skladatele Burta Bacharacha a textaře Hala Davida, úspěšných tvůrců americké populární hudby. Nad scénářem divadelní verze se sešli s Neilem Simonem, jemuž se přezdívá americký Molière. „Jeho libreto je typické svým newyorským stylem intelektuálních komedií, jaké jsou známé třeba z pera Woodyho Allena,“ dodal Fridrichovský.

U newyorského publika se komedie stala oblíbenou pro svou neotřelost a komornější pojetí, jež kontrastovalo s nákladnými produkcemi té doby. Předlohou jí byla komedie Byt, jejímž autorem byl Billy Wilder, pionýr filmového průmyslu a mimo jiné autor snímku Někdo to rád horké. 

Světová premiéra muzikálu se uskutečnila 1. prosince 1968 v newyorském Schubertově divadle a dočkala se 1 281 repríz. V ČR byla dosud inscenována šestkrát, prvně v roce 1972 v Olomouci, naposledy v roce 2007 v pražském Divadle pod Palmovkou.