Kudykam: 13 písní a ještě jedna od Gotta jako přívažek

Praha - Kudykam, projekt Michala Horáčka a Petra Hapky, zazní v premiéře 21. října ve Státní opeře. Ještě o pár dnů dříve, než se na jejím jevišti vydá na odvážnou cestu poutník ze suterénu Penzionu Svět, vyjde stejnojmenné album. Doplní tak libreto, které knižně s ilustracemi Borise Jirků vyšlo už  v květnu. Kudykamovský písňový výběr obsahuje klasiku z dílny H+H v Penzionu Svět, Smích vedlejšího pokoje a Rozeznívám, převládají ale novinky psané přímo pro inscenaci.

„Obsahuje třináct písní a jeden bonus. Více už jsem si trpělivost posluchačů pokoušet netroufal. Proto jsem musel nechat stranou i píseň nazpívanou samotným Petrem Hapkou, spolu s Jiřím Lábusem a Michalem Pavlatou, a také song s Lucií Bílou,“ přibližuje album Horáček. V rádiích už hraje pilotní singl Přišlo mi vhod, duet Richarda Krajča a Jany Loty.

Horáčka těší, jaká společnost se na finální podobě alba sešla. „Mezi takovým Karlem Gottem a Janou Lotou je půl století věkového rozdílu… a pak jsou tam lidé jako čtyřiadvacetiletý Vojtěch Dyk, zatímco Richard Krajčo má přes třicet, Karel Dobrý přes čtyřicet a František Segrado přes padesát. I proto mohou do hry vkládat velmi rozdílnou životní zkušenost. Proto může album vypovídat pestřeji a složitěji o tom, co společně prožíváme,“ domnívá se.

Kromě zmíněných se na desce objeví také písně v podání Ondřeje Rumla, Csongora Kassaie, Lucie Šoralové, Lenky Nové, Jana Sklenáře a také Ondřeje Brzobohatého, který je zároveň autorem instrumentace a scénické hudby k inscenaci.

Jedna píseň na dvanáct způsobů

Brzobohatý také ušil na míru osobitá aranžmá titulní písně Tante cose da veder' (Je tolik věcí k vidění), kterou nazpívalo hned pět interpretů - Vojtěch Dyk, Karel Dobrý, Csongor Kassai, Jarek Nohavica a Karel Gott. Na albu ji nakonec zpívá Vojtěch Dyk a jako bonus i Gott.

S dalšími verzemi písně má Horáček jiné plány: „Spolu s hudebním producentem Ondrou Brzobohatým si rozhodně nenecháme ujít šanci dát dohromady něco opravdu zvláštního… Obvykle se rodí alba, na nichž jeden zpěvák zpívá třeba dvanáct písní. Tady to bude přesně naopak – dvanáct zpěváků nazpívá tutéž píseň. Už teď víme, že to bude velice barvitá společnost, která kromě Jarka Nohavici zahrne například Janu Kirschner, operní divu Christinu Vassilevu, jedenáctiletou holčičku, Dana Bártu, romskou skupinu…“

Vytvoření alba nějakou dobu potrvá, Horáček se ale rozhodl připravit malou ochutnávku už na premiéru Kudykamu - každému, kdo do Státní opery přijde, nabídne víno nazvané Tante cose da veder'.

Album vyjde 12. října. V prodeji je ale už Horáčkovo libreto, které s ilustracemi Borise Jirků vydalo nakladatelství Lidové noviny.

Kudykam nazývají tvůrci lyrikálem - na rozdíl od muzikálu je k lyrice doplňována hudba, ne muzika textem.

„Divadlo jedna báseň“ přibližuje také šestidílný dokument České televize v sobotu vpodvečer. Představení Kudykam vzniká pod režijním vedením Dodo Gombára a v choreografii Pavla Strouhala. Více o Kudykamu