Šmídmajerův film o Formanovi je dokumentární vyprávění s emocemi

Praha - Do české filmové distribuce právě vstupuje snímek scenáristy a producenta Miloslava Šmídmajera s názvam Co tě nezabije…. V celovečerním dokumentu zachytil život oscarového režiséra Miloše Formana. Před kamerou měl už potřetí člověka, který zažil obě totality, ztratil rodiče, emigroval, vždy toužil uspět a být svobodný. Snad i proto mu slavný filmař vyšel vstříc a poprvé otevřeně hovořil o svém soukromí i filmové kariéře.

„U Formana se toho mnoho změnilo. V prvním dokumentu Drž se toho snu z roku 1990 jsem vyprávěl o Formanově kariéře a všímal si příběhů, které jeho filmy doprovázely. Nyní, když jsem viděl, jak je šťastný v rodinném životě a já s kamerou mohl do rodiny proniknout, jsem si řekl, že by byla škoda toho nevyužít. Zajímal mne více jeho životní příběh než filmová profese. Chtěl jsem zjistit, proč inklinoval k některým tématům a některé filmy zkrátka natočit musel,“ uvedl v rozhovoru pro ČT24 Šmídmajer.

„Když se film na zkoušku poprvé promítal na festivalu v Písku, tak i jeho syn Petr Forman říkal, že o některých věcech, které jeho otec ve filmu prozradil, si vlastně nikdy nepovídali. Takže si myslím, že i pro běžného diváka by tam mohlo být dost nového, co ještě o Formanovi nikdo neví,“ doplnil režisér.

Šmídmajer film točil v průběhu pěti let v New Yorku, Los Angeles, Connecticutu, Madridu, Valencii, Paříži, ale i v Praze, Terezíně, Náchodě, Poděbradech a Starých Splavech. Hovoří v něm také scenárista Jean-Claude Carriére, producenti Paul Rassam a Saul Zaentz, herec a producent Michael Douglas, Formanovi příbuzní a přátelé včetně slavných herců z neméně slavných filmů. Šmídmajer je připomíná v řadě úryvků, nabízí i záběry z oscarového večera Přeletu nad kukaččím hnízdem.

Natáčení s hvězdami nebylo prý problémem. Forman požádal svého agenta a ten herce obeslal. „Annette Beningová přijela sama, usměvavá, žádný velký make-up. F. Murray Abraham nás pozval do divadla i domů. Dvojnásobný host karlovarského festivalu Woody Harrelson byl samá legrace a hned říkal agentce, ať zase naplánuje návštěvu České republiky. Najednou nebyl problém stisknout si ruku s Michaelem Douglasem a Catherine Zetou-Jonesovou. Tyhle dveře otevírá jméno Miloše Formana, jinak jsou neprodyšně uzavřené,“ podotkl Šmídmajer.

Stominutový snímek bude mít i rozšířenou čtyřdílnou televizní verzi.

  • Petr a Matěj Formanovi http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/1/83/8246.jpg
  • Miloš Forman autor: ČT24, zdroj: ČT24 http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/12/1142/114173.jpg