Oscarová režisérka Caroline Linková zahájila festival Der Film

Praha - Caroline Linková, která cenu Americké filmové akademie získala za svůj starší snímek Nikde v Africe, uvedla v pražském kině Světozor svůj komorní snímek nazvaný V zimě to bude rok. Zahájila tak festival německy mluvených filmů Der Film, který od 1. do 7. října probíhá kromě Světozoru i v žižkovském kině Aero; od 8. října bude přehlídka pokračovat v brněnském kině Art.

„Jedná se o rodinu, která se obrátí na malíře, aby namaloval děti. Malíř se sejde s dcerou. Aby se o ní dozvěděl něco víc, začne se ptát. Je to film o rodině, které hrozí rozpad, a o tom, jak vzniká obraz a pochopení. Malíř se vlastně stává rodinným terapeutem,“ přiblížila téma filmu režisérka. 

Linková dále v rozhovoru pro ČT24 uvedla: „Německý film je velmi rozmanitý. Od komedií po náročnější filmy. Já ale sama vidím, že publikum o náročnější filmy nemá moc zájem, a to mne trochu deprimuje. Když už jdou na něco jiného než zábavu, tak třeba na nezávislé snímky z USA, nezajímají se o angažovaný německý film. Pokud se jedná o témata, nedá se říci, že by německý film byl politický, ale odráží určitou společenskou náladu, životní pocit. Kritika si takových filmů považuje, ale širší publikum na ně nechodí.“

Rozhovor s Caroline Linkovou (zdroj: ČT24)

Film V zimě to bude rok, ve kterém režisérka rozpracovala ústřední motivy románu Aftermath Scotta Campbella, získal krátce po uvedení Bavorskou filmovou cenu za nejlepší režii, představitelka hlavní role Karoline Herfurthová byla oceněna jako nejlepší začínající herečka. Snímek dále získal stříbro v soutěži o nejlepší film a nejlepší hudbu při udílení Německých filmových cen.

Scéna z filmu Caroline Linkové
Zdroj: ČT24
Vydáno pod