Brno má svého vlastního básníka

Brno – Moravská metropole má nově svého oficiálního básníka. Stal se jím Petr Petříček. Po vzoru holandských poetů se bude i on snažit město povznést ve svých verších. Rovněž tak zpříjemnit jeho obyvatelům třeba chvilky při čekání na autobus. Verše básníka budou totiž v budoucnu zdobit třeba fasády domů, pivní tácky nebo nahradí reklamu v MHD. Brňané se tak na mnoha místech setkají třeba s básničkami o vypuštěné brněnské přehradě, rekonstrukci proslulé vily Tugendhat nebo se zveršovaným programem festivalu.

„Soutěž vznikla vlastně z takového popudu, že jsme chtěli oslavit Brno, protože se nám zdá, že v posledních letech se tady hodně děje, nejenom v kultuře, ale i obecně. Město začíná žít takovým neobyčejným životem,“ vysvětlil šéfredaktor revue Host Miroslav Balaštík. Dalším motivem bylo přiblížit poezii z abstraktna k lidem. Do soutěže se přihlásilo přes sto autorů, čtyři z nich postoupili do dnešního semifinále.

Dle slov Balaštíka zaujala Petříkova báseň porotu především tím, že spojovala dva póly, které byly v textu často odděleny. Jednak se jednalo o velmi kvalitní literární zpracování a jednak si autor dokázal velmi dobře pohrát se zadaným tématem. „Je to překvapení, protože já ani z Brna nepocházím, ale je to krásné město. Podmínky soutěže jsem si přečetl na internetu a řekl jsem si, proč to nezkusit,“ vyjádřil se Petříček.

Reportáž Lenky Tiché (zdroj: ČT24)

Brněnský okruh

(Petr Petříček)

Vše se v kruhu opakuje
Brněnský drak chytá svůj ocas
zběsilá jízda
I slunce dokroužilo k západu
řev motorů pomalu ulehá
v setmělých uličkách starého města
Špilberk drží pod zámkem
těžké noční můry
abychom se probudili
s lehounkými křídly motýla
Budík odstartoval další rozjížďku
řítíme se životem
touhy zabíjíme jejich naplněním
a nebo taky jinak
U zatáčky Františka Šťastného
padá do trávy rosa
a v ní září téměř dětský úsměv
božského Valentina
Pro borce i poražené
nad Brnem vychází slunce
medaile cennější než zlatá

Brněnský básník sice nebude mít oficiální kancelář na radnici tak jako poetové třeba v zemích Beneluxu, ale podle primátora by měl třeba zahajovat recepce, výstavy nebo reprezentovat město na zahraničních cestách.