Filmový skladatel Morricone natáčí v Česku nové CD

Praha – Legenda filmové hudby, Ital Ennio Morricone, natáčí v Praze s Českým národním symfonickým orchestrem svoje profilové cédečko. Morricone složil hudbu k bezmála pěti stovkám snímků, z toho zhruba ke třiceti westernům, mimo jiné ke slavnému Tenkrát na Západě, které ho jako autora filmové hudby nejvíce proslavily.

„Mysleli jsme, že tu bude nahrávat hudbu k některému ze svých filmových počinů, ale opak je pravdou, jedná se o symfonickou hudbu. Morriconovo album vyjde příští rok,“ potvrdil trumpetista a manažer ČNSO Jan Hasenöhrl.

Morricone se ale snaží pravý účel svého pobytu v Praze zatajit: „Pracuji tady na hudbě pro jeden čínský film. Připravil jsem tři verze, ale ještě nevím, jakou si vyberou. Režiséra ani název vám říct nemůžu, to je zatím tajné.“

Reportáž Martiny Čurdové (zdroj: ČT24)

Westernová cesta do Hollywoodu

Jednaosmdesátiletý hudební skladatel začal komponovat v roce 1962, přelom v jeho kariéře přineslo o dva roky později setkání s jeho filmovým dvojčetem – westernovým mágem Sergiem Leonem. Morricone napsal hudbu ke všem jeho filmům a to mu otevřelo cestu do Hollywoodu.

„Někdy dělám hudbu pro už hotový film, ale daleko raději skládám, když dostanu do ruky scénář, aby se režisér na moji hudbu naladil a začal jí žít a dýchat, ještě než se pustí do natáčení,“ prozradil Morricone, jak skladá.

Za svou hudbu si vysloužil celkem pět oscarových nominací za nejlepší soundtrack – za snímky Nebeské dny, Nedotknutelní, Mise, Bugsy a Malena. Zlatou sošku si ale odnesl jen jednu, v roce 2007 za celoživotní dílo.

  • Český národní symfonický orchestr zdroj: Český národní symfonický orchestr http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/12/1158/115798.jpg
  • Italský hudební skladatel Ennio Morricone (vlevo) zdroj: www.enniomorricone.it http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/12/1158/115797.jpg