Kniha o Tugendhat „Bookera“ nezískala. Vítězem je román o Cromwellovi

Londýn – Prestižní literární ocenění pro anglicky píšící autory mimo USA dostala Hilary Mantelová za historický román Wolf Hall. „Je to výjimečná kniha, skutečně velký anglický román, ve kterém se protíná psychologie jednotlivce a politika,“ uvedli porotci ke knize sedmapadesátileté autorky. Wolf Hall byl favoritem letošních cen, mezi šesti nominovanými byl také román Simona Mawera Skleněný pokoj, inspirovaný brněnskou vilou Tugendhat.

Mantelová knihu psala pět let a už prý pracuje na pokračování. Wolf Hall je situován do 20. let 16. století a líčí vzestup Thomase Cromwella na dvoře krále Jindřicha VII. Kritici na románu oceňují, že „významně posunul způsob, jakým bude mnoho jeho čtenářů přemýšlet o Cromwellovi“. V češtině Wolf Hall vyjde v druhé polovině příštího roku.

„Hilary Mantelová nás prostřednictvím moderního románu zavedla do 16. století. Wolf Hall má obrovský vypravěčský rozmach, který se třpytí na každé stránce zářivými a fascinujícími detaily,“ uvedl v poetickém odůvodnění předseda poroty James Naughtie.

Man Bookerova cena je spojena s šekem na 50 tisíc liber. Peněžní prémii ve výši 2 500 liber si odnesou i ostatní nominovaní spisovatelé a všech šest knih se dočká bibliofilského vydání. Očekávat autoři pochopitelně mohou také zvýšený zájem o svá díla ze strany prodejců i čtenářů.

Kromě Mantelové a Mawera byl mezi nominovanými i Jihoafričan J. M. Coetzee. Jeho román Summertime patřil vedle Wolf Hall k letošním favoritům. V případě výhry by se Coetzee stal prvním autorem, který by cenu získal třikrát.

S historickým románem soutěžila také Angličanka A. S. Byattová. Autorka The Children's Book (Kniha pro děti) už jednou „Bookera“ získala. Šestici finalistů doplňovali Adam Foulds s románem The Quickening Maze, který je inspirovaný životem básníka z 19. století Johna Clarea, a Sarah Watersová, nominována za příběh z Anglie 40. let (The Little Stranger).

Bookerova cena, od roku 2002 přejmenovaná na Man Bookerovu cenu, je nejvýznamnějším oceněním pro anglicky píšící autory mimo USA. Uděluje se za nejlepší román roku občanům zemí britského Společenství a Irska. Byla založena v roce 1969 jako protiváha Goncourtově ceně ve Francii.

Hilary Mantelová se narodila v anglickém Glossopu 6. července 1952. Vystudovala práva v Londýně. Jako sociální pracovník odjela po studiích na pět let do Botswany a následně na čtyři roky do Saúdské Arábie. V polovině 80. let se vrátila do Británie, kde v roce 1987 obdržela Shiva Naipaul Memorial Prize za článek o Jeddahu. Do roku 1991 pracovala jako filmová kritička pro britský týdeník The Spectator.

Do Jeddahu v Saúdské Arábii je zasazen také její román Eight Months on Ghazzah Street (1988). Další kniha Fludd (1989), odehrávající se v severní Anglii, posbírala mnoho literárních cen. Oceněn byl také román Place of Greater Safety (1992) z dob francouzské revoluce. Bez povšimnutí kritiků nezůstala ani následující Mantelové díla A Change of Climate (1994) a An Experiment in Love (1995). Mezi její další knihy patří The Giant, O’Brien (1998) o Charlesi O’Brienovi, částečně autobiografické Giving Up the Ghost: A Memoir (2003) a Learning to Talk: Short Stories (2003). Před Wolf Hall napsala ještě román Beyond Black (2005), příběh psychicky nemocné ženy a její asistentky.