Ani Sněžná noc nezahalí lidskou vášeň

Praha - U příležitosti 70. narozenin spisovatele a dramatika Vladimíra Körnera uvede Česká televize v neděli 11. října na ČT1 od 20:00 televizní film o lásce, vášni a věrnosti Sněžná noc, natočený podle jeho scénáře v režii Milana Cieslara, za kamerou stál Marek Jícha. Sněžná noc nabízí divákovi nejen strhující příběh a filmovou podívanou, ale také herecký koncert Jitky Čvančarové, která byla hostem pořadu Studio 6 na ČT24.

„Je to nádherný scénář, je to příběh lásky, osudu, vášně i romantiky. Zkrátka je tam všechno, i ten sníh. Doufám, že se alespoň část výjimečného scénáře podařilo vtěsnat do necelé hodiny a že se film bude líbit. Sám Vladimír Körner několikrát přišel na natáčení a vždy vznikla velice plodná a inspirativní debata, tak doufám, že jsme jeho připomínky do postav vtělili,“ uvedla v rozhovoru Čvančarová.

Poklidný život dvou manželských párů z malé samoty rozvíří jen během jediné adventní noci příjezd svobodomyslného světoběžníka Rasta. Příběh o lásce, vášni a věrnosti byl inspirován několika motivy z románu Dumala od Eduarda von Keyserlinga (1855-1918). Jde o dávno zapomenutý román, z dávno zapomenuté a dnes již neexistující krajiny Východních Prus, z prostředí nudící se junkerské šlechty. Spíš z piety zůstalo zachováno jméno hlavní hrdinky a pár situací z vyprávění.

Jitka Čvančarová hostem Studia 6 ČT24 (zdroj: ČT24)

Vladimír Körner přenesl svoje komorní vyprávění do zapadlého konce světa v srdci Evropy v předvečer velké války. Prostřednictvím svého hrdiny Alberta v jedné s úvodních scén říká: „Jsou koně, kteří se vrátí i do hořící stáje, aby umřeli v plamenech. Za svým pánem.“ V příběhu paralelně sledujeme mladého důstojníka Alberta a jeho novomanželku Karolu a manželství místního evangelického pastora Kociana. Je jako bludný kámen osamocený v „katolickém moři“, má jen pár oveček, které si stráží jako spravedlivý soudce pravé víry a pravdy. On i Karola jsou si podivně blízcí svým osudovým údělem.

Kromě Jitky Čvančarové diváci uvidí ve Sněžné noci Vladimíra Dlouhého coby Kociana, jeho mladšího bratra Michala Dlouhého jako Rasta a Jana Zadražila v roli Alberta. Režisér filmu Milan Cieslar s Vladimírem Körnerem pracoval v minulosti na několika výrazných projektech, například na úspěšných filmech Pramen života nebo Krev zmizelého.

  • Vladimír Dlouhý v televizním filmu Sněžná noc podle scénáře Vladimíra Körnera autor: ČT, zdroj: ČT http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/12/1165/116486.jpg
  • Scéna z televizního filmu Sněžná noc podle scénáře Vladimíra Körnera autor: ČT, zdroj: ČT http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/12/1165/116487.jpg
Vydáno pod