Z expozice zmizely osoby, které s minulým režimem nespolupracovaly

Praha - Projekt skupiny Pode Bal s názvem Malík Urvi II, který je instalován v Centru současného umění DOX, je sestaven z 31 portrétů soudců a státních zástupců, kteří se aktivně angažovali v politických procesech minulého režimu a stále aktivně působí v české justici. Expozice byla otevřena 25. března. Jako její první část z roku 2000 i toto pokračování vyvolalo silné reakce. Nejzávažnější z kritických hlasů je ovšem ten, který upozorňuje na chyby v popiscích pod některými portréty, jež zveřejňují jména osob, které s režimem nespolupracovaly.

„Někteří soudci byli z výstavy trošku rozladěni, ale nějak ohrazovat se asi nebudou, protože organizátoři výstavy výtky akceptovali a okamžitě vzniklou situaci řešili tak, že vyšli vstříc požadavkům, které Nejvyšší soud předložil,“ uvedl v rozhovoru pro ČT24 Petr Knötig, mluvčí Nejvyššího soudu ČR.

Konkrétně bylo požadováno, aby u JUDr. Vladimíra Veselého byl v popisku alespoň začerněn název Nejvyšší soud Brno 2010, protože tento soudce u Nejvyššího soudu nikdy nesoudil. „Organizátoři nám včera oznámili, že uznávají svoji chybu a panel stahují z výstavy,“ doplnil Knötig.

„Konkrétně se jednalo o dvě chyby, které jsme okamžitě korigovali. Jednalo se o záměnu osob pod úplně stejným jménem. Nevzniklo to záměrně, ale tyto osoby pracovaly i ve stejných institucích. Informace bylo velmi obtížné získat, což je signifikantní, protože především státní zastupitelství skoro vůbec nekomunikuje. V obou případech ovšem portrét nebyl konkrétní, ale byl v podobě tzv. 'ducha'. Předpokládám, že další pochybení na výstavě už nejsou,“ řekl k situaci Petr Motyčka ze skupiny Pode Bal.

Malík Urvi / Pode Bal
Zdroj: ČT24/Pode Bal