Vnuk Alfonse Muchy: Můžeme se ptát, jestli epopej Praze patří

Praha – Dědicové světoznámého secesního malíře Alfonse Muchy bojují za důstojnou stavbu pro umístění jeho Slovanské epopeje. Chtějí proto magistrát hlavního města přesvědčit, aby pro soubor dvaceti velkoformátových obrazů popisující historii Slovanů postavil v metropoli samostatnou výstavní síň. Město se však k tomu příliš nemá, a tak se Muchova nadace, kterou založil umělcův vnuk John Mucha, obrátila na soud. Žádá ho o vydání rozhodnutí, zakazující Praze s obrazy nakládat. Epopej je v současné době v Moravském Krumlově. Pražský magistrát, který dílo vlastní, ho ale chce přestěhovat do Veletržního paláce.

„Veletržní palác je nevyhovující z jednoho jednoduchého důvodu. Je to dočasné řešení a já nevěřím slibům, že se jednou něco postaví,“ uvedl v Interview ČT24 John Mucha. Hlavní město totiž momentálně pro kolekci obrazů, jež Alfons Mucha vytvořil ve dvacátých letech minulého století, nemá samostatný prostor. Umělec přitom Slovanskou epopej městu daroval pod podmínkou, že pro ni postaví vlastní budovu.

Galerie hl. města Prahy, které dílo spravuje, momentálně plánuje obrazy přemístit z prostor zámku v Moravském Krumlově do Veletržního paláce v Praze. Své rozhodnutí vysvětluje tím, že krumlovský zámek je ve špatném stavu a obrazům proto hrozí poškození. S takovým tvrzením Muchův vnuk nesouhlasí. Situace v Moravském Krumlově prý ideu jeho dědečka nesplňuje, avšak podle jím přizvaného experta na umění je nynější místo, kde se dílo nachází, v pořádku a epopeji by nejvíce přitížilo opakované stěhování.

Interview ČT24

Muchova nadace bojuje za to, aby bylo malířovo životní dílo vystaveno „v důstojném prostředí“ hlavního města. „Dědeček si vždycky přál, aby byla epopej v Praze,“ tvrdí prezident nadace s tím, že Alfons Mucha strávil několik let rozmýšlením o tom, jak bude epopej rozmístěna. Na přesném dodržení autorova plánu trvá i John Mucha: „To musí být respektováno, protože když to není, to je, jako kdybyste hráli Mou vlast a začali poslední větou a potom hráli první.“

John Mucha:

„Magistrát říká, že Slovanská epopej patří Praze. Kdyby došlo k boji, pak by možná padla otázka, zda vůbec patří Praze.“

Právníci Muchových dědiců podali návrh na předběžné opatření, od kterého si slibují, že soud zakáže Praze Slovanskou epopej kamkoliv stěhovat, dokud se spor definitivně nevyřeší. Johna Muchu tato situace mrzí, magistrát ho ale k tomuto kroku svým chováním přinutil, říká dědic. Umělcův příbuzný se chce s vedením metropole dohodnout a tvrdí, že jeho dveře jsou otevřené. Zároveň však připouští, že pokud by konflikt pokračoval, je dokonce připraven vlastnická práva Prahy k obrazům napadnout. Případné zpochybnění vlastnictví by prý bylo založeno na neplnění smlouvy mezi Alfonsem Muchou a Prahou. Město totiž prý nedodrželo malířovu základní podmínku – nepostavilo pro dílo samostatnou galerii.

Mucha o plánu nové stavby

„Praha má nyní jedinečnou možnost udělat něco velkolepého, něco podobného jako třeba Van Goghovo muzeum v Amsterdamu.“

V případě stavby nového pavilonu, který by podle odhadů měl přijít na 400–500 milionů korun, se nejvážněji uvažuje o dvou lokalitách – Letenské pláni a vrchu Vítkov. První variantu preferuje Muchova nadace, druhou pražský magistrát. John Mucha má již pro letenskou stavbu připraveny investory, kromě Slovanské epopeje by sem umístil i další ukázky umělcovy tvorby. Další potenciální místa jsou Těšnov a Staroměstské náměstí. Mucha nevylučuje ani vystavení epopeje na jiných místech, například v Jízdárně Pražského hradu. Požaduje přitom ale, aby to bylo konečné řešení.

Vydáno pod