Adolf Born svým národům

Praha - Málokterý výtvarník je svým dílem tak zastoupen v českých domácnostech jako Adolf Born. Snad každý má doma Bornem ilustrovanou knihu, nosič s animovaným filmem z jeho dílny či alespoň malý obrázek plný svérázných postaviček či podivných zvířat. A téměř každý v Česku také zná Bornovu výraznou tvář zdobenou majestátním knírem. Kouzelník duchovního jasu, jak jej popsal historik umění František Dvořák, či velmistr humorné grafiky, jak jej často označují média, 12. června slaví narozeniny.

Grafik a ilustrátor Born si v kresbě, leptu a litografii vypracoval nezaměnitelný výtvarný projev vycházející z humorného a groteskního pojetí světa. Svými ilustracemi doprovodil více než 350 knih. Jsou mezi nimi například Kytice, Válka s mloky, Pohádky bratří Grimmů, Jak jsem potkal ryby, Robinson, Muž s dýmkou a houslemi nebo Pipi Dlouhá punčocha.

Syn železničáře z česko-rakouského pomezí a vídeňské Češky Born se narodil 12. června 1930 v Českých Velenicích. Studoval v ateliéru Antonína Pelce na Vysoké škole umělecko-průmyslové, poté na Akademii výtvarných umění. V roce 1962 se oženil s Emilií Kašákovou. Dva roky poté se jim narodila dcera Erika, nyní uznávaná malířka a sochařka. Born je držitelem četných ocenění, mimo jiné české medaile Za zásluhy I. stupně a francouzského řádu Rytíř umění a literatury.

Bornovy ilustrace jsou úspěšné i v zahraničí, v posledních letech například ve Francii. Jméno si zde udělal především ilustracemi La Fontainových bajek, které byly v zemi jednou z neprodávanějších knih roku 2000, ale například i Tří mušketýrů, Pohádek bratří Grimmů či legendy o Golemovi.

Ve světě filmu je Born známý příběhy Macha a Šebestové, seriálem Žofka a spol. či animovaným filmem Robinson Crusoe, námořník z Yorku. Se scenáristou Milošem Macourkem vytvořil na 60 snímků. "Bohužel, co odešel do věčných lovišť Miloš Macourek, přestal jsem filmy dělat. … Nemám už zapotřebí si zvykat na někoho jiného," prohlásil Born před několika lety.

„Češi potřebují vychovávat a vychovávat. Je to netolerantní národ, naivně nacionalistický a veskrze neslušný.“

Dříve bylo také možné Bornovu tvorbu takřka denně spatřit na stránkách novin a časopisů. Kreslený humor publikoval třeba v Lidových novinách, Mladém světě, Květech nebo ve Sluníčku a Mateřídoušce. Vystavoval po celém světě, v roce 1974 byl v Montrealu vyhlášen nejlepším karikaturistou roku. Mezinárodní úspěchy v šedesátých a sedmdesátých letech mu mimo jiné otevřely hranice a mohl se tak věnovat další své velké vášni - cestování. Zážitky ze svých cest shrnul v kresbách do knížky Born na cestách.

Jeho cílem jsou především výstavy, miluje Řecko, kam jezdí již léta do zapadlé vesničky na Peloponésu, a především Turecko. Sám se označuje za turkofila. Cestování považuje za druhou náplň svého života. „Rád si povídám s lidmi, kteří cestují. S těmi ostatními je možné hovořit tak o počasí…,“ říká.

Právě z dojmů z cest Born často čerpá náměty pro svou práci. Inspirují ho i historické a literární postavy, mytologie, divadlo, ale třeba i vzpomínky na staré pražské poutě. Ostatně zašlé časy někdejšího c&k mocnářství jsou také jeho láskou. „Doba Františka Josefa měla morálku! Staří lidé se těšili vážnosti, smlouvy se stvrzovaly podáním ruky,“ říká. Sbírá starobylé přilby, klobouky a čepice. Svou knihu pamětí nazval Mým národům.

Galerie Moderna, sídlící na Masarykově nábřeží v Praze, uspořádala Adolfu Bornovi k osmdesátinám výstavu šesti desítek obrazů. Přehlídka s názvem Mezi námi zvířaty zahrnuje práce od poloviny 70. let do současnosti - grafické listy v technice suché jehly, leptu nebo litografie a obrazy provedené technikou pastelu a akvarelu.
K Bornovým osmdesátinám vyšla také velká monografie. Pod názvem Autobornografie ji vydalo v česko-anglické verzi nakladatelství Slovart. Je výběrem starších, ale především nejnovějších ukázek z Bornovy volné tvorby. Knihu doplňuje obsáhlé, bohatě ilustrované Kalendárium, které rok po roce zachycuje život i všechny aktivity umělce.

  • Adolf Born autor: Mlejnková Alexandra, zdroj: ČTK http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/31/3036/303512.jpg
  • Adolf Born autor: Stanislav Peška, zdroj: ČTK http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/30/2994/299342.jpg
  • Z výstavy v Severočeské galerii - Litoměřice zdroj: ČT24 http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/32/3195/319435.jpg
  • Ilustrace Adolfa Borna zdroj: Severočeská galerie v Litoměřicích http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/32/3195/319432.jpg