Tisící představení Darii Klimentové na ČT

Praha - Světoznámá česká primabalerína Daria Klimentová v březnu v Praze oslavila 20 let, během nichž v angažmá v Jihoafrické republice, ve Skotském baletu a od roku 1996 v Anglickém národním baletu odtancovala tisíc představení. Záznam ojedinělého a dech beroucího uměleckého zážitku Daria Klimentová – Balet Gala z Národního divadla v Praze uvede ČT2 v sobotu 12. června od 20:00 hod. Představí se v něm i další velké hvězdy světového baletního nebe.

Ve dnech 10. a 11. března 2010 se v Národním divadle uskutečnil slavnostní galavečer na počest tisícého představení mezinárodně uznávané české baletní ikony Darii Klimentové. Primabalerína souboru English National Ballet si přizvala i  své přátele, vesměs první sólisty z celého světa. V průběhu galavečera vystoupil například první sólista Stuttgarter Ballett Friedemann Vogel, jehož spolupráce s Dariou je srovnávána s dvojicí M. Fontaine a R. Nurejev.

Na prknech naší první scény svým uměním okouzlili diváky také Natalia Domracheva (Kiev National Ballet), Daniil Simkin a Herman Cornejo (American Ballet Theatre), Esteban Berlanga Erina Takahashi, Vadim Muntagirov, Adela Ramirez a James Forbat (English National Ballet), Maria Kochetkova a Joan Boada (San Francisco Ballet), Joel Carreño (Ballet Nacional de Cuba), Tamás Solymosi (National Ballet Budapest). Klavír Kevin Darvas. 

Česká televize také o primabaleríně natočil dokumentární portrét Daria Klimentová, po světě na špičkách. natočila. Pořad získal cenu Nadace Dagmar a Václava Havlových Vize 97 na MTF Zlatá Praha 2008. Snímek je možné zhlédnout v archivu iVysílání.