Jeden svět pro všechny promítače a promítačky

Praha – Mezinárodní festival dokumentárních filmů o lidských právech Jeden svět nabízí k volné distribuci tři dokumenty, které zvítězily v diváckém hlasování. V rámci programu Promítej i ty! má kdokoli možnost si na internetových stránkách projektu objednat jeden z vítězných filmů a sám jako promítač či promítačka zorganizovat projekce pro obecenstvo ze svého okolí.

Od alternativního způsobu distribuce si festival slibuje, že se mu podaří motivovat své věrné diváky k aktivnímu přístupu v šíření závažných celospolečenských témat, o kterých dokumenty pojednávají. Své nejoblíbenější snímky vybírali návštěvníci letošního Jednoho světa z osmnácti dokumentů. Pro tři z nich zakoupil festival distribuční práva a nabízí je k volnému šíření.

Do kolekce vítězných snímků patří íránsko-nizozemský dokument Zemřít ukamenováním (2009) zachycující příběhy několika Íránek, jež ve své vlasti unikly trestu smrti ukamenováním. Film, který byl na letošním Berlinale oceněn Cenou za mír a spravedlnost, dokumentuje boj íránských aktivistek proti nehumánnímu způsobu popravy, jehož praxi íránská vláda utajuje.

Nizozemský snímek Anna v přední linii (2008) líčí životní příběh zavražděné novinářky Anny Politkovské, jež se nebála otevřeně kritizovat ruskou vládu za její postup ve válce v Čečensku. Třetím snímkem kolekce je italský dokument Já, moje romská rodina a Woody Allen (2009). Devatenáctiletá romská filmařka Laura Halilovicová ve svém debutu s malou ruční kamerou dokumentovala historii své rodiny, jejíž část v Berlusconiho Itálii doposud kočuje v karavanech.

Součástí DVD Promítej i ty! jsou doprovodné texty, které obsahují důležitá fakta k tématu filmu a materiály, které pomohou při organizaci projekce s debatou. Festival plánuje, že bude nabídku titulů v rámci programu Promítej i ty! rozšiřovat a že tak časem vznikne celá síť promítačů a promítaček, kteří pravidelně promítají „jednosvětové“ dokumenty.

Zájemci o zapojení do projektu Promítej i ty! musí pouze vyplnit objednávkový formulář a film jim přijde poštou. Projekce mohou organizovat na své fakultě, ve svém oblíbeném klubu, kavárně nebo doma. Zavazují se pouze k tomu, že za projekce nebudou vybírat vstupné, že film nebudou šířit na internetu a že DVD nebudou dále kopírovat a po projekci jej vrátí festivalu.