Otevři si Plzeň v Praze

Praha - Město Plzeň se v rámci kandidatury na Evropské hlavní město kultury 2015 v sobotu 19. června „otevře“ pražské veřejnosti akcí Den Plzně v Praze aneb Pilsen, Open Up! Celodenní program vyvrcholí dvěma průvody obřích masek pod názvem Plzeň baví Prahu. Desítky chůdařů v maskách a žongléři vyjdou za doprovodu hudebníků ve 14 hodin z klubu Roxy v Dlouhé. Průvod v barvách města Plzně bude směřovat přes Staroměstské náměstí do Valdštejnské zahrady.

"Jsem rád, že mohu podpořit město Plzeň, kde jsem poprvé zpíval na pódiu a prožil v něm čtyři neuvěřitelně formativní roky. U příležitosti kandidatury jsem tak složil i píseň Nebe nad Plzní, pro Plzeň chystám i výstavu vážek," prozradil Dan Bárta, jeden z účinkujících a také jedna z osobností, která Plzeň podporuje v kandidatuře na titul Evropského hlavního města kultury.

Kromě Bárty se skupinou Illustratosphere se Dne Plzně v Praze zúčastní skupina The Tap Tap, plzeňský rodák Bohouš Josef, kapela 3D Lidée, funky formace Bister Nixon, bubeníci Muerta Mente a řada dalších hudebníků spjatých s Plzní. Pro děti jsou připraveny loutková představení Divadla Alfa, vědecká show plzeňského Techmania Science Centra s pokusy pod širým nebem, prezentace ZOO Plzeň a Dinoparku.

Návštěvníci budou mít také unikátní příležitost vyzkoušet si doslova na vlastní kůži interaktivní zážitkovou hru Kom-kom, která je součástí projektu Trenažér totality obecně prospěšné společnosti Opona. Lidé prostřednictvím hry nahlédnou do specifik života v různých fázích totality v bývalém Československu.

"Budeme také velmi rádi, když lidé podpoří Plzeň jako kandidáta na Evropské hlavní město kultury tím, že se přidají k průvodu, který projde ulicemi Prahy. Stylovým oblečením pro tuto příležitost jsou barvy Plzně. Podporu městu mohou také vyjádřit podpisem do knihy, kam svá přání Plzni již vepsali podporovatelé kandidatury Dan Bárta, Tereza Brodská, Martin Stránský, David Křížek nebo Zdeněk Suchý," doplnila 1. náměstkyně primátora města Plzně Marcela Krejsová.

Celodenní program je prezentací města Plzně s vizí otevřeného a kreativního města, do něhož se sjíždí lidé už v současnosti a které pracuje na řadě kulturních a investičních projektů.

Mezi klíčové projekty kandidatury patří revitalizace areálu historického pivovaru Světovar zahrnující vznik multižánrového centra pro kulturní aktivity a vybudování Muzea designu a životního stylu, stavba nové budovy Západočeské galerie, výstavba nové divadelní budovy, vybudování volnočasového areálu Štruncovy sady se sportovně rekreačními trasami Greenways nebo již realizovaný projekt Muzea loutek.

V hlavním městě také probíhá téměř tříměsíční projekt, v němž se Pražanům představuje soupeř Plzně v boji o evropský titul - Ostrava.

Vydáno pod