Meteory na českém komiksovém nebi

Praha - Český komiks žije. Vydávají se původní komiksová alba, vycházejí specializované časopisy, jsou pořádány výstavy. Mezi současnými autory se objevilo hned několik talentů. Přesto komiks zůstává i nadále koníčkem, kterým se ani ti nejlepší z autorů neuživí. Dokument Jana Motala nahlíží na současné české komiksového nebe. Jaká je přítomnost a jak se jeví budoucnost těch nejzářivějších komiksových úkazů? Jedná se o meteory českého komiksu, po jejichž průletu nastane tma, o trvale zářící hvězdy nebo o meteority, které dopadnou tvrdě na zem? Snímek Meteory českého komiksu vysílá ČT2 dnes od 22:00.

„Komiks je forma, která dnes u nás prožívá opravdový boom,“ vysvětluje režisér Motal jeden z důvodů, proč se pustil do dokumentu s touto tematikou. „Zatímco před pár lety to bylo jen cosi pro děti nebo často špatnou politickou satirou, dnes bojuje o svoji původní dospělou tvář. Vzestup komiksových autorů vidím nejen na svých vrstevnících, ale především na mladších generacích, které už dospívají ve světě, v němž je komiks běžnou součástí jejich života - a to nejen ten z ábíčka, ale i zahraniční,“ dodává.

Cílem tvůrců nebylo přinést jen historiografický přehled, ale i portrétovat. Proto i název, jenž odkazuje k jedné ze sekvencí filmu: Čeští autoři jako svébytné meteory, které se nenechávají spoutat žánrovými škatulkami, ale volně létají.

Rozhovor s Janem Motalem (zdroj: ČT24)

„Natáčení filmu bylo pro mne přínosným nahlédnutím do světů tvůrčích lidí, kteří, jakkoliv si každý vytváří vlastní styl a témata, jsou přece jen v něčem stejní, a to nejen médiem, ale hlavně svojí vnitřní tvůrčí přesvědčivostí,“ doplňuje Motal. V dokumentu vystupují komiksoví autoři Toy Box, Jiří Grus, Dan Černý, Nikkarin a Monstrkabaret Freda Brunolda.

„Každý z autorů, které jsme portrétovali, nese ve své tvorbě sobě vlastní životní poselství, jakkoliv to na první pohled nemusí být zřejmé a jakkoliv může být civilní, niterné, vnitřní. Pevně věřím, že i díky formě, kterou jsme zvolili, se nám podařilo k těmto tvůrcům pro diváka alespoň pootevřít dveře, aniž bychom rezignovali na komplexní zprávu o tom, jaká současná komiksová generace je. Přestože výběr komiksových tvůrců nezahrnuje všechny v současné době působící autory, věřím, že je dostatečně reprezentativní.“

Režisér se netají tím, že s kameramanem a střihačem dlouho diskutovali o výsledné vizuální podobě filmu, kterou chtěli vést co nejblíže výrazovým prostředkům komiksu. „Nakonec jsme se zeptali sami sebe, co je v kresleném příběhu nejdůležitější,“ říká Motal. Zajímalo je, jak mohou přiblížit filmový výraz komiksu. „Podobně jako v animovaném filmu je to jistě zkratka, nadsázka, určitý rozmach linky, švih. Švihli jsme tedy při postprodukci s barvami, pokusili jsme se lehce propojit realitu s komiksovým světem. Chtěli jsme jen lehce vykročit a zbytek nechat na divákovi. Věřím, že tento náš krok uvítá a v našlápnuté stopě se vydá dál.“

Repríza: 20. 6., ČT2, 8:45; pořad bude možné zhlédnout také v archivu iVysílání.

  • Z dokumentu Meteory českého komiksu zdroj: ČT http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/18/1744/174347.jpg
  • Z dokumentu Meteory českého komiksu zdroj: ČT http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/18/1744/174349.jpg