Metallica byla vrcholem festivalu Sonisphere

Praha - Pověst metalové legendy, která se z undergroundových začátků dostala do pozice obletovaných rockových hvězd, potvrdila při vystoupení v Milovicích na Nymbursku americká skupina Metallica. Její vystoupení v sobotu po půlnoci zakončilo festival Sonisphere. Posluchači, kterých se podle pořadatelů sešlo téměř 40 000, mnozí z nich ze zahraničí, navíc měli možnost vidět celou velkou trash metalovou čtyřku, kterou vedle Metallicy tvoří Megadeth, Slayer a Anthrax. Vesměs nadšeným fanouškům nabídli především své hity z 80. a 90. let.

Naplnilo se očekávání, že velká metalová čtyřka zahraje hlavně staré písně, aby si připomněla dobu, kdy tyto kapely vznikly jako představitelé metalového undergroundu,„ řekl hudební publicista Petr Korál. Osobně měl výhrady ke zpěvákovi Metallicy Jamesi Hetfieldovi, který podle jeho názoru “neměl svůj den„. Souhlasil s tím, že přesto byl jejich koncert vrcholem akce, jemu osobně se však nejvíc líbili kalifornští Slayer. “Celé to v dobrém smyslu slova byla taková oáza metalové nostalgie," dodal Korál.

Za vydařený metalový festival považuje Sonisphere také hudební publicista Ivan Ivanov, kterému se líbilo, když skupina Anthrax do svého setu zařadila ukázku ze skladby Black Sabbath Heaven And Hell, čímž vzdala hold zemřelému zpěvákovi Jamesi Ronniemu Diovi. „Vrcholem pro mě bylo vystoupení Slayer i profesionální výkon Metallicy, příznivci metalové muziky byli právem nadšeni,“ podotkl Ivanov.

Policie zadržela desítky řidičů pod vlivem, převážně cizince

Oba publicisté ocenili i organizaci festivalu. „Bylo to zvládnuté, až na příliš velké fronty na jídlo,“ uvedl Korál. Ivanov připomněl, že na ploše letiště Boží dar, kde se festival konal, se dalo dobře pohybovat a téměř ze všech míst bylo bez problémů slyšet i vidět. Na bezpečnost akce dohlížely stovky lidí ze soukromé agentury najaté organizátory i z nymburské policie. Podle mluvčí nymburské policie Zuzany Tuzarové se akce obešla bez vážnějších problémů, policie zadržela desítky lidí řídících pod vlivem alkoholu, z velké části šlo o cizince. Na místě bylo ještě dnes dopoledne asi 5 000 lidí a 1 500 aut.

Po Varšavě a Curychu byly Milovice třetí zastávkou světového festivalu Sonisphere. Loni tato hudební přehlídka zavítala do šesti evropských zemí a její návštěvnost se pohybovala od 40 000 do 60 000 diváků. Pořadatelé nevyloučili, že se festival do České republiky příští rok vrátí.

Velká metalová čtyřka

Anthrax

- založena 1981 v New Yorku

- metal s rapem, hardcorem a alternativním rockem

- nej album: Sound of White Noise (1993)

Megadeth

- založena 1983 v Los Angeles

- speed, heavy a trash metal

- nej album: Rust In Peace (1990)

Metallica

- založena 1981 v Los Angeles

- hard rock; trash, heavy, speed metal

- nej album: Metallica (1991)

Slayer

- založena 1981 v Huntington Parku

- trash a speed metal

- nej album: Reign in Blood (1986)