Přestože Beatles nenáviděl, na Lennonovu zeď se podepsal

Praha - Původní bubeník legendární britské skupiny Beatles Pete Best vystoupí 30. června v Českém muzeu hudby. Vystoupení je součástí doprovodného programu výstavy Beatlemánie! V předvečer svého koncertu se podepsal na Lennonovu zeď na Malé Straně. Pete Best hrál s Beatles skoro dva roky, pak ho nahradil Ringo Starr. Na slavnou zeď přidal svůj podpis a také vzkaz Johnu Lennonovi, přestože svůj vyhazov údajně zbývajícím členům kapely nikdy neodpustil.

Best je po Paulu McCartneym druhým broukem, který vystoupí v České republice. Do české metropole přijel se svou stávající kapelou Pete Best Band, ve které hraje i jeho bratr Roag Best. Návštěvníci se podle pořadatelů mohou těšit na syrový a drsný zvuk raných Beatles, plný dravého beatu šedesátých let – doby kožených bund, otlučených kytar a mnohahodinového hraní v klubech Hamburku a Liverpoolu.

Pete Best, jehož odchod ze skupiny je dodnes opředen tajemstvím a spekulacemi, byl ve své době považován především dívčí částí publika za nejoblíbenějšího člena kapely. Během prvního turné skupiny v Hamburku v roce 1960 zdokonalil svůj osobitý styl hry na bicí, kterému se přezdívá „atom beat“ a stal se hvězdou na hudebním nebi.

Události, komentáře s Petem Bestem (zdroj: ČT24)

Když byl v roce 1962 Pete Best nahrazen Ringo Starem - údajně na nátlak manažera vydavatelství Parlaphone George Martina, který byl nespokojený s jeho způsobem hry - vyvolalo to mezi mnoha fanoušky vlnu nevole. Nesouhlasili a protestovali s heslem „Pete is Best!“.

V šedesátých letech si Best držel pověst předního liverpoolského bubeníka, hrál v kapele Lee Curtise and The All Stars a v hudebních žebříčcích dosahovali předních příček. V roce 1968 se vzdal kariéry v showbyznysu ve prospěch rodinného života a profesionálně začal opět hrát až po dvaceti letech.

Vystoupení Peta Besta je speciální doprovodnou akcí k Beatlemanii!, a z tohoto důvodu nejsou lístky na koncert k prodeji v běžné distribuční síti. Fanoušci Beatles ale mohli o lístky soutěžit.