S Toulavou kamerou vám Česko bude po chuti

Praha – Toulavá kamera, úspěšný cestovatelský pořad České televize, se o prázdninách vydává ochutnávat Česko. Moderátoři Iveta Toušlová a Josef Maršál se rozjedou po krajích, aby ochutnali tamní speciality. Budou objevovat pestrost tradiční české gastronomie nebo nahlížet do výroben s vyhlášenými potravinářskými produkty, jakými jsou hořické trubičky nebo olomoucké tvarůžky. Nový pořad, který vznikl ve spolupráci s agenturou CzechTourism, odvysílá ČT poprvé dnes a pak každou středu ve 21:00 na prvním programu.

„Chtěli bychom, aby se divák začal zajímat o českou kuchyni, začal ji vyhledávat, začal vyhledávat restaurace, kde se třeba typické regionální a národní speciality vaří,“ uvedl k cíli pořadu Pavel Klicpera z agentury CzechTourism.

V koutech Čech, Moravy a Slezka proto Toulavá kamera nebude objevovat historické pamětihodnosti, krásy přírody nebo řemeslný fortel našich předků jako dosud, ale nahlédne do regionální kuchyně, aby diváci mohli okusit pestrost tradiční české gastronomie.

Reportáž Evy Davidové (zdroj: ČT24)

V osmi dílech pořad popíše tradiční regionální pokrmy včetně místa jejich vzniku, bude pátrat v muzeích, v kronikách a dalších písemných pramenech. Zároveň se pokusí vystopovat zrod místních specialit. Ukáže, jak se vyráběly kdysi a jak nyní. Zkusí odhalit, proč se některé pokrmy objevily právě v určitém místě. Zajímat se bude i o to, zda je místní lidé stále vaří a považují za své rodinné stříbro.

Iveta Toušlová o ochutnávání Česka

„Mottem našeho pořadu je, že svět vnímáme pěti smysly, takže by naši diváci neměli nechat zahálet ani chuťové buňky.“

Tvůrci pořadu chtějí ukázat i proslulé gastronomické památky, jakými jsou českobudějovické Masné krámy nebo karlovarský Pupp. Součástí každého dílu budou recepty, podle nichž si mohou diváci sami speciality připravit.

První díl zavede diváky na západ Čech, do míst, jimž se často říká Lázeňský trojúhelník. Nejprve se kamera zastaví v Karlových Varech a podrobně prozkoumá tajemství tzv. třináctého pramene, proslulé Becherovky. V Grandhotelu Pupp, u jehož zrodu stála velká love story, diváci ochutnají karlovarský knedlík. Pak si dopřejí osvěžující koupel v pivních lázních v Chodové Plané.

Na druhý výlet vyrazí Toulavá kamera do východních Čech. Podívá se do Pardubic – města perníku, kde ve zvláštní chaloupce ježibaba peče a rozdává perníky. Zavítá i do světa našich pradědečků a prababiček v muzeu v Letohradu, kde připravují zelníky.

  • Josef Maršál jako „tvarůžkový král“ zdroj: ČT http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/18/1773/177286.jpg
  • Výroba pardubického perníku zdroj: ČT http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/18/1773/177290.jpg
Vydáno pod