Kapesní stříbro: popelnice jako dóza, komín jako zapalovač

Uherské Hradiště – Krásou, precizností i vtipem překvapují miniaturní předměty z dílny uznávaného britského šperkaře a designéra českého původu Karla Bartošíka. Jeho díla vlastní třeba Liz Taylorová nebo princ Charles, od začátku července do 3. října se jimi mohou kochat i návštěvníci galerie Slováckého muzea v Uherském Hradišti. Na výstavě nazvané Kapesní stříbro si mohou prohlédnout pětaosmdesát miniaturních skvostů.

Karel Bartošík žije a pracuje v zahraničí od 60. let. Narodil se ve Velké Británii, kde jeho otec působil za druhé světové války, ale po roce 1945 se rodina vrátila do Čech. O dvacet let později zažádal Karel o vydání britského pasu a přestěhoval se do Anglie. Svou nápaditostí a precizností se v 70. letech prosadil mezi oceňované šperkaře.

Při své tvorbě se inspiroval tím, co viděl kolem sebe, zcela obyčejnými předměty, jako jsou domy, komíny, cestovní zavazadla, pepřenky nebo dýmky. S jistou dávkou humoru tyto inspirace přetvářel do miniaturních artefaktů, které byly šperkem, daly se ale i používat pro nový účel.

Reportáž Luboše Dostála (zdroj: ČT24)

Vznikaly tak zapalovače, pouzdra na osobní drobnosti, schránky na léky nebo kalíšky na nápoje. Bartošík celý život pracuje se zlatem a stříbrem, jež kombinuje s dalšími materiály. „Vynalezl jsem způsob, jak imitovat různé povrchy, kůži, textilii nebo dřevo,“ doplnil, v čem spočívala částečně jedinečnost jeho tvorby Bartošík.

Za jeho miniaturami, které měří často jen pár centimetrů, jsou i stovky hodin práce. Bartošíkova díla vlastní například Elizabeth Taylorová nebo princ Charles. „Anglický orchestr, jehož patronem Charles je, si u mě objednal miniaturu pouzdra na violoncello. To bylo předáno princi při svatbě s princeznou Dianou,“ prozradil šperkař.

Přiznává také, že ho prý vždy potěšilo, když v minulosti některé kuriozity pocházející z jeho dílny ukradli majitelům zloději. Až takového důkazu obdivu se ale snad v Galerii Slováckého muzea nedočká.

  • Karel Bartošík / Kapesní stříbro zdroj: Slovácké muzeum Uherské Hradiště http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/18/1777/177627.jpg
  • Karel Bartošík / Kapesní stříbro zdroj: Slovácké muzeum Uherské Hradiště http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/18/1777/177618.jpg
  • Karel Bartošík / Kapesní stříbro zdroj: Slovácké muzeum Uherské Hradiště http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/18/1777/177628.jpg
  • Karel Bartošík / Kapesní stříbro zdroj: Slovácké muzeum Uherské Hradiště http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/18/1777/177615.jpg